Puu- ja köögiviljad kallinevad üle Eesti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivili kallineb.
Köögivili kallineb. Foto: Raigo Pajula

Eesti Tarbijakaitse Liidu veebruaris tehtud hinnavaatlused Viljandimaal, Järvamaal, Jõgevamaal ja Narvas näitasid, et kõige rohkem kallinesid toiduõli ja kütused, kuid ka puu- ja köögiviljad jätkavad hinnatõusu.


Kui jaanuari teisel poolel täheldati toitlustusettevõtetes mõningast hinnatõusu, siis veebruaris hinnad ei muutunud. Narva apteekides fikseeriti väikesed hinnalangused, mujal aga jäid ka ravimite hinnad jaanuarikuuga samale tasemele.

Tanklates seevastu tõusid hinnad kõikjal, välja arvatud Viljandis Statoili tanklas, kus sinine diisel langes 1,20 eurolt 0,94 euroni ja Türil Alexela Oili tanklas, kus bensiini 95 hind langes 1,24 eurolt 1,20 euroni.

Iluteenuste, keemilise puhastuse ja kingsepa teenuste hinnad on püsinud kahe viimase kuu jooksul stabiilsetena.

Toiduainete hinnad seevastu kõikusid mõlemas suunas. Märkimisväärse hinnatõusu tegi läbi Olivia toiduõli Narva Maxima XX kaupluses ja Põltsamaa Maximas, tõustes 1,91 eurolt 2,59 euroni, aga ka mujal kauplustes fikseeriti sama õli hinnatõusuks 0,43 kuni 0,64 eurot.

Kui jaanuaris Tallinna peenleiva hind võrreldes detsembriga oli langenud, siis veebruarikuu teisel poolel tõusis peenleiva hind Jõgeva Konsumis 1,34 euroni, mujal kauplustes keskmiselt 0,85 euroni.

Hinnatõusu jätkavad endiselt ka puu- ja köögiviljad. Suurima hinnatõusu tegi läbi värske kapsas Paide Selveris, tõustes kuu teisel poolel 0,70 eurolt 1,39 euroni ehk 0,60 euro võrra.

Grossi Toidukaubad Türil tõstis kartuli hinda 0,30 eurolt 0,68 euroni. Mustvee Konsumis müüdi kartulit hinnaga 0,74 eurot kilo. Mujal tõusis kartuli hind keskmiselt 0,05 kuni 0,10 euro võrra, kõikudes vahemikus 0,57 kuni 0,60 eurot.

Porgandi hind tõusis hüppeliselt Viljandi Comarketis 0,34 eurolt 0,78 euroni, seega üle kahe korra. Odavaimad porgandid olid müügil Türi Grossi toidukaupades ja Türi säästumarketis hinnaga 0,39 eurot.

Värske kurgi hind oleneb suuresti päritolumaast, seega on kodumaine kurk jätkuvalt 3.06 kuni 3,29 euro vahemikus, välismaine seevastu hinnaklassis 1,19 kuni 1,69 eurot.

Piima ja keefiri hinnad on püsinud samas hinnaklassis nagu jaanurikuus või pigem langenud, eriti Narva kauplustes. Näiteks Rimis langes pastöriseeritud piima hind tetrapakendis 2,5 protsenti - 0,80 eurolt 0,72 euroni. Narva Astri Konsumis maksis sama piim kilepakendis vaid 0,56 eurot. Detsembris maksis Narva Rimis sama piim 0,82 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles