Lugeja küsib: kuidas hakkab lapsepuhkus mõjutama tööstaaži arvestust?

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Dmitriy Melnikov

«Tuleb uus pensionirahade arvestus tööstaazi järgi. Kui olen lapsepuhkusel, siis kas see läheb arvestusse sisse ja mis ajani - kas 1,5 või kolm aastat? Kui tean, et samasse töökohta tagasi ei soovi minna ja viin lahkumisavalduse, kas siis läheb ikkagi kolm aastat? Või on mõistlik see aeg oodata ja siis viia? Kas tööandjal võib seejärel nõuda, et oleksin 30 päeva tööl, kuigi ma ei soovi seal enam töötada?» küsis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni nõustamisjuristi Kaire Saarep.

Kui töötaja viibib lapsehoolduspuhkusel, siis töötamise registris tema töösuhe küll peatub, kuid töösuhe sellest ei katke. Töösuhte raames arvestatakse lapsehoolduspuhkusel oldud aeg tööstaaži hulka.

Töösuhete puhul on tööstaaž oluline näiteks tööandjapoolsel ülesütlemisel, kus etteteatamistähtaeg oleneb töösuhte kestusest.

Mis puudutab Vabariigi Valitsuse plaanitavat pensionivalemi muudatust, siis hetkel on tegemist valitsuskabineti kokkuleppega. Sotsiaalministeerium ja rahandusministeerium plaanivad koostada riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise eelnõud.

Seega praeguste kättesaadavate andmete valguses ei ole võimalik anda vastust küsimusele, kas lapsehoolduspuhkusel oldud aeg hakkab mõjutama tulevikus pensionistaaži arvestamist.

Töötaja võib töösuhte igal ajal korraliselt (omal soovil) üles öelda töölepingu seaduse (TLS) § 85 lõike 1 alusel. Korraliselt ülesütlemisest peab töötaja TLS kohaselt ette teatama vähemalt 30 kalendripäeva.

Ülesütlemisavaldus on ühepoolne tahteavaldus, mis ei nõua teise poole nõusolekut, sealhulgas allkirja. See tähendab seda, et avaldus on kehtiv sellisel kujul nagu töötaja on selle teinud ja muutub kehtivaks hetkel kui tööandja on selle kätte saanud. Tööandja ei saa töötajat n.ö kinni hoida.

Kui töötaja ei ole ülesütlemisavaldusel järginud etteteatamistähtaega, kuid tööandja on avalduse kätte saanud, siis on tegemist küll kehtiva avaldusega, kuid tööandjal tekib õigus nõuda töötajalt kahjuhüvitamist TLS §-de 74 ja 100 lõike 5 koosmõjul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles