Lugeja küsib: kas firma talvepäevadel murtud käeluu on tööõnnetus? (2)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukkumise lugemine tööõnnetuseks sõltub sellest, kas töötaja täitis tööülesandeid või mitte.
Kukkumise lugemine tööõnnetuseks sõltub sellest, kas töötaja täitis tööülesandeid või mitte. Foto: Panthermedia/Andriy Popov

«Meie ettevõte korraldas talvepäevad, mil kõik töötajad said valida endale meelepärase aktiivse tegevuse. Otsustasin minna mäele suusatama, kuid kukkusin suusatades ja murdsin käeluu. Kas see on tööõnnetus?» küsis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask.

Tööõnnetusest saame rääkida siis, kui õnnetus on juhtunud tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl või tööandja huvides tegutsemisel ajal ja sellel on põhjuslik seos töötaja tööga või töökeskkonnaga.

Tihti on motivatsiooniüritustel, talvepäevadel või muu nimetusega ettevõtte sündmustel töötajate jaoks kohustuslik ja vabatahtlik osa. Kohustuslik osa on seotud konkreetsemalt töötaja tööga, töökorraldusega, uute oskuste omandamisega või muu taolisega. Vabatahtliku osa puhul on aga töötaja enda valik, kas ja millistest tegevustest ta osa võtab.

Tööõnnetuse määratlemisel on oluline, mis asjaoludel õnnetus toimus. Kui õnnetus juhtus talvepäevade ajal, mil töötaja oli kohustatud võtma osa ettenähtud üritustest, on eeldatavalt tegemist tööõnnetusega. Kui aga töötaja osales pärast päeva kohustuslikku osa vabatahtlikult meelelahutuslikes üritustes, ei saa juhtunud õnnetust lugeda tööõnnetuseks.

Kui rääkida töötajate tervisedendusest, siis aktiivsete tegevuste soodustamine on igati hea. Eriti juhul, kui töö iseloomu tõttu ei ole töötajatel võimalik tavapäraselt väga palju liikuda (näiteks kontoritöötajate istuv töö).

Inimestel on erinevad huvid ja soovid, seega on mõistlik anda töötajatele võimalus valida erinevate tegevuste vahel. Kui need on vabatahtlikud ning töötaja ei täida näiteks suusatamise hetkel tööülesannet ega tegutse muud moodi tööandja huvides või hüvanguks, siis ei ole suusatamisel saadud vigastus tööõnnetus. Kui aga suusatamine on töötajate jaoks kohustuslik, näiteks juhul kui meeskonnad peavad omavahel võistlema suusatamises ja keelduda ei ole võimalik, siis võib vigastuse korral olla tegemist tööõnnetusega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles