Seitse viisi, kuidas end raha kogumisel motiveerida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakassa. Foto on illustratiivne.
Rahakassa. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Raha kogumist võrdleb mõni dieediga, teine maratoniga - kindlasti on tegemist järjekindlust ja aega nõudva protsessiga.

Kogumisega alustamisega kaasnevad teatud muudatused sinu elustiilis, kirjutab TFBank Laenukool. Et need oleksid võimalikult sujuvad ja jääksid püsima, siis soovitame ammutada lisainspiratsiooni järgmisest seitsmest meetodist.

Konkreetne eesmärk

Peamine läbikukkumise põhjus on selge sihi puudumine. Vaata oma igakuisele eelarvele otsa ja määra realistlik numbriline eesmärk, milleni soovid mingi kindla aja jooksul jõuda. Täpsus motiveerib. Pannes paika summa ja tähtaja, soovitame iga teatud aja tagant või summa kogunemisel end õlale patsutada või korrale kutsuda. Nii on sul selge pilt oma progressist, mis innustab kursil püsima ja vajadusel rohkem pingutama. Mida rohkem vahe-eesmärke täidad, seda suurem hasart koguda sul tekib.

Haara igast võimalusest

Teine suurem põhjus, miks kogumisega kaugele ei jõuta, on mõtteviis, et pole eriti midagi kõrvale panna. Kui täna mõelda, et mis sest viiest eurost kuus ikka rahakassasse pista, siis aasta pärast oled ikka samas punktis, aga 60 euro võrra vaesemana. Isegi kui igakuine summa tundub naeruväärselt väike, tasub koguda ikka. Küll aja jooksul leiad võimalusi juurde, summa kasvades suureneb ka motivatsioon. Peamine on alustada, siis on ka edu lähemal.

Seltsis selgem

Kaasa oma kogumisplaanidesse mõni sõber - ta võib olla heaks motivatsiooniallikaks ja kaasaelajaks, eriti kui tal on samad eesmärgid. Ikka on abiks, kui keegi tuletab meelde, et jäta täna see jäätis ostmata või rõõmustab koos sinuga, kui mõni vahe-etapp on jälle edukalt läbitud. Kui sinus tekitab oma tuludest-kuludest rääkimine ebamugavust, siis tasub lähedaselt sõbralt uurida, milliseid kogumistehnikaid tema kasutab. Teise võitudest ja kaotustest on alati midagi õppida.

Muretse uusi sõpru

Vahel on nii, et praegune tutvusringkond ei soodusta raha kogumist. Kellegagi suhteid katkestama ei pea, küll aga soovitame veel suhelda inimestega, kellel on sarnased eesmärgid. Ringi tasub vaadata ka vastavasisuliste Facebook’i gruppides ja internetifoorumites. Ühised huvid ja sarnased kogemused innustavad kindlamalt eesmärgi poole püüdlema.

Vabane häirivatest teguritest

Igal inimesel on kogumist häirivad tegurid: äpi teel toidu koju tellimine, krediitkaardi kasutamine, e-poodidest ostmine jm. Vaata oma tarbimisharjumused kriitilise pilguga üle, eriti need, mis on seotud mugavusega või vajunud unustusehõlma (näiteks elektrileping). Segavaid faktoreid eemaldades või asendades alusta lihtsamatest, muutes oma harjumusi järkjärgult. Vastasel juhul kaob soov raha säästa väga kiiresti ja pikaks ajaks.

Kasuta visuaalseid abivahendeid

Oma peas eesmärkide paika panemisest jääb kahjuks väheseks. Parem oleks omada neid kirjapandult ja soovitavalt pidevalt silma all. Selleks võib olla märkmepaber rahakoti vahel, tabel Excelis, mobiiliäpp, poster seinal või arvuti avapilt. Hea oleks, kui saaksid oma abivahendit jooksvalt täiendada.

Jäta endale natuke hingamisruumi

«Aga ma olen seda juba lapsest saati tahtnud!», «Aga see on ju sooduses!» või muu vabandusega oma emotsiooniostu põhjendamine pole endale hingamisruumi jätmine. Pigem mõtleme selle all, et raha kõrvale pannes jäta midagi ka väikeste rõõmude nautimiseks. Kui pead elust kõik meeldiva välja jätma, siis ei tule pikemas plaanis raha kogumisest midagi välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles