Vaadake, kas teie sobite koera- või kassiomanikuks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui võtate kassi või koera, peab teie kodu ka nende koduks muutuma.
Kui võtate kassi või koera, peab teie kodu ka nende koduks muutuma. Foto: Panther Media/Scanpix

Maailmas oleks  vähem hüljatud või õnnetuid loomi, kui kõik inimesed teaksid, kui suurt hoolitsust nende lemmikloomad tegelikult vajavad. Niisiis, kes ei tohiks koera võtta ja milliseid vigu lemmikloomade omanikud kõige enam teevad?

1. Lemmikloom võetakse spontaanselt

See on suur viga, sest loom ei pruugi sobida pereliikmete või ka teie elustiiliga. Võimalik, et teil pole üldse aimu, mida kooselu kassi või koeraga tähendab.

Kuidas seda viga vältida? Andke endale aru juba enne looma võtmist, et seda otsust ei saa uisapäisa teha: te seote end 10-15 aastaks, samas on igal loomal on omad vajadused, iseloom ja käitumine, mõned neist tulenevad tõust. Ja kui mõni teie sõber soovib äkkotsuse ajel endale lemmiklooma võtta, siis tooge ta kiiresti maa peale tagasi, eriti kui teate, et see pole tema südamesoov.

2. Loomale ei õpetata kuulekust

Kui loomale ei õpetata juba kutsikana reegleid ja head käitumist, siis kujunevad tal nagu inimeselgi kergelt välja halvad harjumused, mida on hiljem raske ümber õpetada. See on sama raske, kui suitsu- või viinameest karsklaseks muuta.

Seega tuleks juba enne koertekooli minekut õpetada oma kutsikale lihtsaid käsklusi (nt istu, seisa). Ametlikku koolitamist võiks alustada siis, kui kutsikas on kahekuune. Kõige paremini võtab koer õppust kuni neljakuuseks saamiseni. Nagu inimestel soovitakse üha enam elukestvat õpet, käib see ka koerte kohta. Igatahes võiks teie koer käia iga mõne aasta tagant «täienduskursustel», kui teie kodukandis on selline võimalus olemas.

3. Järjekindluse puudumine

Kui üks pereliige lubab koera õhtul voodisse, samas kui teine karistab koera selle eest, on teie lemmik segaduses. Sellise kohtlemise tulemusel hakkab loom kindlasti halvasti käituma.

Kuidas seda viga vältida? Tehke kindlaks, et iga perekonnaliige teab reegleid ja ka järgib neid. Loomad käituvad üllatavalt hästi reeglite järgi, kui need on alati ühesugused. Te ei taha, et kass hüppab teile käe külge? Te soovite, et koer istuks enne maiuse saamist? Sel juhul tehke nii, et need reeglid ja käsud alati ja iga pereliikme puhul kehtiks.

4. Liiga palju põhjuseta jagatud maiustusi

See on viga, sest treening ja koolitus kaotab koera jaoks väärtuse, kui ta saab maiustusi või kiitust niisamagi. Seda viga saab vältida järgmiselt: vaadake maiustust kui rahatähte, mille annate loomale hea käitumise eest. Määrake maiustustele erinevad väärtused. Näiteks olgu kuivtoidu väärtus üks euro, kanatükk viis eurot, suitsuvorst 10 eurot. Tuleb aga meeles pidada, et mitte kogu aeg ja iga hea käitumise eest ei tohi tasu maksta. Kui head asja saab liiga palju ja kergelt, väheneb selle väärtus. Nii võib tekkida olukord, kus teie koer ootab kogu aeg suitsuvorsti ning ei näe selles enam tasu hea käitumise eest.

5. Vähe kokkupuuteid inimeste ja loomadega

Miks see on halb? Kui koer pole kutsikana võõraste inimeste ja loomadega kokku puutunud, võivad tal tekkida hiljem hirmud ja agressiivsus.

Kuidas seda vältida? Vii kutsikas juba väiksena «seltskonda», et ta puutuks kokku ka võõraste inimestega, kohtuks lastega, näeks teisi loomi ja kogeks võõrast keskkonda. Sel juhul harjub ta samm-sammult võõraste inimeste ja kohtadega ning tulevikus see teda enam ei hirmuta. Kõige õigem on koerale tutvustada võõrast maailma ühe kuni kolme kuu vanuses, kassipojad peaksid «sotsiaalset koolitust» saama enne kahekuuseks saamist.

6. Vähe liikumist

Kui koer ei saa vajalikul määral liikuda ja joosta, väljendub energia ülejääk meeletus haukumises, hüppamises või vaenulikus käitumises.

Seda tuleks kindlasti vältida: jalutage iga päev oma koeraga vähemalt kaks korda päevas ja mõlemal korral vähemalt 30 minutit. Nii nagu linnud lendavad ja kalad ujuvad, vajavad koerad kõndimist-jooksmist. Iga koer peaks vähemalt 40 minutit päevas saama aktiivselt liikuda ja oma keha treenida. Igal koeraomanikul tuleb teada, et koerad vajavad rohkem liikumist kui inimest. Kassi ei saa jalutama viia, kuid selle asemel tuleks talle pakkuda kaks korda päevas 10-20 minutit aega mängimiseks (ehk et mängige oma kassiga enne tööle minekut ja pärast töölt tulekut).

7. Loomal puudub võimalus «vaimu treenida»

Igavlevad ja tegevuseta toas istuvad loomad põhjustavad rohkem probleeme ja käituvad halvasti. Lahendus: pakkuge loomale tegevust, kus ta peab ka oma tarkust kasutama. Näiteks võib koerale anda ülesandeks oma toitu «jahtida». Peitke toit erinevatesse kohtadesse (nt aeda) ja laske tal see üles otsida. Või pange toit mõnda lahtikäivasse mänguasja, millega tuleb tal enne veidi vaeva näha. Kassi saate meelitada tegutsema ja elurõõmsamaks muuta, kui panete näiteks akna taha linnu söögimaja, mida tal on võimalik jälgida ja siis end jahimehena tunda.

8.  Loom jäetakse liiga kauaks üksinda

Suhtluse ja partnerluse puudumine tekitab loomas ärevust ja halba käitumist.

Reegel on: ärge jätke oma kutsikat üksinda kaheksaks tunniks. Kui koer on väike, aga teie olete pika päeva tööl, peaks keegi teda vahepeal vaatamas käima või temaga tegelema. Samas peab koer kohe väiksena õppima mõne tunni üksi olemist. Harjutamine võiks ühe nädala jooksul välja näha nii: pange kutsikas kasti, mis on esimesel korral teist sammu kaugusel, seejärel viige järgmisel korral kast veel kaugemale, ülejärgmisel veel rohkem jne. Nii harjub koer ka üksi toas olema. Kindlasti peaks keegi päeva jooksul koera vaatamas käima, samuti tuleks anda talle üksioleku ajaks mõni mänguasi vms. Erinevalt kutsikast võib kassipoja jätta kauemaks üksi, kuid ka neil peavad olema mänguasjad vms, millega üksioleku ajal tegelda ja end lõbustada.

9. Kodu ei ole loomasõbralik

Kui kassil ei ole korralikku pissikasti, kasutab ta paratamatult vaipa. Koer, kellel pole oma mõnusat magamisaset, tükib teie voodisse.

Seega, kui olete kassi- või koeraomanik, peab teie kodu olema ka tema kodu ning seal peavad olema asjad, mis on teie lemmikule vajalikud.

Kassil peab kindlasti olema oma pissimiskast. Teadke, et kass ei taha kõndida pikka maad kastini kas vannituppa või majas kuhugi veel kaugemale, vaid asetage tema kast(id) kuhugi vaiksesse kohta. Arvestage, et kassile ei meeldi õhuvärskendajad või tugevad parfüümid, seega kasutage avatud kaste ning lõhnastamata liiva. Samuti ootab kass, et te iga päev tema kasti puhastaksite. Koerad ei ole õnneks nii nõudlikud kui kassid, kuid hea oleks, kui korjate nende väljaheited aias siiski regulaarselt kokku.

Teadke, et nii kassid kui ka koerad vajavad kohta, kus nad saavad lõõgastuda ning tunda turvaliselt. Koer vajab oma magamiskohta nagu teismeline oma tuba. Tehke koerale oma ase ning tagage, et pereliikmeist keegi ei tüüta koera sel ajal, kui ta seal on. Kassidel on kombeks ronida võimalikult kõrgele, seega tehke kassile oma koht, kust tal avaneks ka vaade aknast välja.

10. Lemmiklooma karistamine

Miks see on viga? Te võite arvata, et teie Muki teab, et karjute ta peale seepärast, et ta võttis laua pealt toitu, kuid koer ei seosta seda karjumist oma tegevusega.

Reegel on: mitte kunagi ei tohi koera füüsiliselt karistada! Nii õpib ta vaid teid kartma. On aktsepteeritav, et sunnite või ehmatate koera halba käitumist lõpetama, kuid seda ainult siis, kui tabate ta teolt. Kui annate siis konkreetsed käsklused «ei!» või «maha!», saab koer aru, et see on seotud tema hetketegevusega ning et teile see ei meeldi. Karistus peab toimuma samas keskkonnas. Kui soovite õpetada koera või kassi mis tahes esemest või tegevusest eemale hoidma, pange tegevuspaika kas mingi asjade hunnik, mis kukub kolinal põrandale, kui kass või koer hüppab. Sel juhul hakkab teie loom kartma seda kohta või asja, mitte teid.

Allikas: lemmikloomade portaalid, realsimple.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles