Üheksa põhjust, miks pole alati hea mõte sõbrale raha laenata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kellele poleks tuttav kõnekäänd, et kui soovid sõbrast vabaneda, siis laena talle raha, kirjutab TFBank Laenukool. See ei pruugi alati nii minna, kuid siiski on asjaolusid, millele tasuks enne raha laenamist mõelda.

Tekitab sinus ebamugavust. Laenamise järgselt võivad tekkida kahtlused, kas toimisid ikka õigesti. Kuna raha on laenatud sõbrale, siis pole sellest ka taganemisruumi. Suure tõenäosusega hakkab ainuüksi küsimus, kuidas tal läheb, ebamugavust tekitama. Veelgi keerulisem oleks suhelda siis, kui peaksid ümber mõtlema ja oma raha ikkagi tagasi soovima.

Tekitab sõbras ebamugavust. Oletame, et sinus ei tekita raha laenamine probleeme, kuid teise inimese eest sa otsustada ei saa. Võimalik, et ta hakkab muretsema, mida sa temast mõtled, eriti siis, kui ta peaks maksega hilinema. Mõni sõber ei pruugi endale kohe aru anda, kuidas raha laenamine tema uhkust riivab.

Sõprussuhe puruneb. Pärast sõbrale laenamist võib tema ostukäitumine sulle senisest rohkem silma hakata. Siis avastad end paratamatult mõttelt, kuidas ta endale mõnd asja lubada saab. Teisest küljest aga, kellele meeldiks, et sõber seisab kõrval ja loeb iga tema senti? Sõprussuhet võib pingestada ka tasumise hilinemine. Arupärimine või põhjendamine, miks tagasimaksega aega läheb, loob ebameeldiva õhkkonna, kuna tekib omamoodi alluvussuhe.

Sõber maksab laenu tagasi pika aja jooksul. Pangad küsivad intressi põhjusega. Üks asi on küll kasum, kuid lisaks kaotab raha ajas väärtust. Kuna sõbrale laenatakse usalduse alusel, siis arvatakse, et tähtaja või maksegraafiku kokku leppimine pole sobilik. See aga seab sinu kui laenuandja huvid ohtu. Sõber lähtub ennekõike oma vajadustest ega mõtle sellele, et laenatud summa võimaldab sulle vähem hüvesid.

Reklaamib teistele sinu rahakoti suurust. Mõni sõber on kas liiga suure suuga, rumal või mõlemat. Selline inimene võib pärast raha saamist summa suurust ka teistele kuulutada. Lõpuks oled olukorras, kus teised teavad sinust liiga palju, hakkavad arvama midagi väära või veel hullem, tulevad samuti sinult laenu küsima.

Tekivad probleemid mõne teise lähedasega. Laenates raha ühele sõbrale võib mõni teine sõber solvuda, et miks sa talle ei laena. Pinged võivad tekkida ka sinu ja mõne pereliikme vahel, kuna nad ei usalda sõpra või leiavad, et laenatud raha tuleks paremini kasutada.

Küsib raha juurde. Siingi ei pruugi konflikt tulemata jääda. Olles sõbrana juba raha laenanud, siis mis see ära ei ole veel natuke juurde anda? Samas mis sai esimesest laenust ja milleks on tal veel raha vaja? Ennekõike tuleb mõelda enda vajaduste peale. Lisaks võib raha juurde küsimine olla märk sellest, et sõber hakkab sinu vastutulelikkust ära kasutama.

Raha võib endalgi vaja minna. Isegi kui kõik sujub ja sõbraga on suhted korras - mis saab siis, kui sul endal on vaja teha ootamatu väljaminek ja sõber ei saa sulle raha kohe tagasi maksta? Olukord muutub veelgi keerulisemaks sinu sõprussuhte tõttu. See on reaalne risk, millega pead raha laenamisel arvestama.

Sa jääd oma rahast ilma. Sõpru ei pruugi siiski läbi ja lõhki tunda. Pärast raha laenamist võib selguda, et ta ei oska oma rahaasju korraldada, mistõttu elab ta aina kasvava laenukoorma najal. Või osutub ta hoopis petturiks, kellel polnud plaaniski raha tagastada väites, et pole laenu saanudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles