Naistele: kaheksa sammu meestega võrdse töötasu saavutamiseks (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/ Andriy Popov

Mitmete uuringute ja Palgad.ee palgaandmete analüüs näitab, et naised teenivad meestest tunduvalt vähem ja see on levinud kogu maailmas. Siiski saab ebavõrdsest olukorrast väljumiseks palju ära teha.

«Lahenduse võtmeteguriks on naiste enesekindlus palgaläbirääkimiste pidamisel ja teadlikkus tegelikest palgatasemetest, see info on vabalt kättesaadav ka Eestis,» soovitab tööportaali CV-Online arendusjuht Heikko Gross.

Palgaportaali Paylab andmeil usaldavad naised tööandjaid ning usuvad, et kvaliteetse töö eest makstakse väärilist tasu ka ilma täiendavate palgaläbirääkimisteta. Gross märgib, et tööga rahulolu ja kiitused tulemuste eest võivad olla küll täiendavaks motivaatoriks, kuid palgalehele see üldjuhul siiski positiivset mõju ei avalda.

Palgad.ee palgauuringute andmeanalüüsist selgus, et samal positsioonil töötavate naiste palk on meeste omast keskmiselt üheksa protsenti madalam. Grossi sõnul on võimalikud lahendused näiteks enda kurssi viimine palgatasemetega, samuti ühiskondlike hoiakutega tegelemine, et poleks selgelt eristatavaid meeste ja naiste töid.

Ole teadlik tööturul toimuvast

Tööturg ei erine palju näiteks kinnisvaraturu toimimisest. Igal töötajal on tööturul oma väärtus ja parim viis selle välja selgitamiseks on võrrelda töötasusid palgauuringuid tegevates portaalides. Samuti aitavad võrdse palgataseme osas nõu anda ka värbamisspetsialistid.

Ole teadlik oma ROIst (return on investment) ehk investeeringutasuvusest

Iga uus töötaja loob ettevõttesse lisaväärtust, muutes äri tugevamaks ja tulemused kindlamaks. Enne uuele positsioonile kandideerimist tee kindlaks ning kalkuleeri võimalikult täpselt, kuidas suudaksid ettevõttesse panustada ja oma kogemustepagasi ja oskuste abil aidata saavutada seatud eesmärke. Töötasu on alati kokkuleppe tulemus ja sina oled ettevõtte jaoks investeering. Kui ettevõte pakub sulle töökohta, oled järelikult parim võimalikest kandidaatidest. Ole teadlik oma tugevustest, et neid praktikas ära kasutada ja nõrkustest, et neid arendada.

Ole tööpakkumiste osas valiv

Palgad on töökohtade ja ettevõtete lõikes väga erinevad, sõltudes tegevusvaldkonnast, ettevõtte regionaalsest asukohast ning suurusest. Palgad võivad erineda samal positsioonil väikeettevõttes või suures rahvusvahelises korporatsioonis. Levinud ametites nagu raamatupidaja, bürooassistent või turundusjuht, aga ka spetsiifilistes ametites on võimalik teenida suuremat töötasu sageli just majanduslikult paremini kindlustatud sektorites nagu IT, farmaatsia, energiatööstus, telekommunikatsioon, elektroonikatööstus jm. Tavapäraselt võib samal positsioonil teenida rohkem suurtes ettevõtetes, millel on rahvusvahelised omanikud, samuti on töötasud suuremad üldjuhul ulatuslikes tõmbekeskustes.

Ära avalda uuele tööandjale oma eelmist töötasu

Kui oled jõudnud vestluseni potentsiaalse tööandja juures, ära räägi oma töötasu suurusest praegusel või endisel positsioonil. Võid seda põhjendada sellega, et praegune töötasu ei mõjuta sinu hakkamasaamist uues ametis või et see pole võrreldav töö eripära või asukoha tõttu. Kui avaldad oma palga, satud kohe nõrgemasse positsiooni edukate läbirääkimiste pidamisel, sest sinu antud palgasuurust võidakse sinu vastu ära kasutada. Samuti ei pruugi pakutav palk sel juhul enam peegeldada antud positsiooni tegelikku turuväärtust.

Aruta uue töökoha palgaküsimusi julgelt ja avameelselt

Paljud naised tunnevad end ebamugavalt avamaks arutelu pakutava positsiooni palgataseme kohta. Peab aga mõistma, et tööintervjuul on laua taga istuvad inimesed võrdsed – mõni minut ebamugavust võib sind palgaläbirääkimistel viia väärilise töötasu ja puhkusekompensatsioonini. Pea meeles, et samale positsioonile kandideerivad mehed peavad üldjuhul palgaläbirääkimisi avatult ja otsekoheselt.

Mõtle välja oma aktsepteeritav miinimum ja soovitud palgatase

Enne töövestlusele minekut tööta läbi palgatasemete andmed – need täienevad igapäevaselt ja lähtuvad inimeste reaalsetest palganumbritest. Kui oled ette valmistunud, ei tunne sa läbirääkimistel rahast kõneledes nii suurt ebamugavust ja oskad sujuvamalt küsida ka suunavaid küsimusi. Sinu tulevasel tööandjal on ilmselt täpsed eelarvelised piirid palgafondis, seega on parim leida mõlemale poolele sobiv ja tegelikkusele vastav palgatase. Igal juhul on tegemist kompromissiga.

Võta eesmärgiks kaitsta enda jaoks kõrgeimat võimalikku põhipalka enne boonuste arvestamist või fikseeritud töötasu, sõltumata pakutavatest lisahüvedest. Pea meeles, et mida kõrgema põhipalga suudad välja rääkida, seda suurem on ka su panus ühiskonda sotsiaalmaksu ja tervisekindlustuse näol.

Küsi tegelikkusele vastav ametinimetus

Tutvu hoolega pakutava töö sisu ja avaldatud kirjeldusega ning vajadusel palu muuta pakutava ameti nimetust, et see vastaks töö tegelikule sisule ja vastutusele. Kui sul on antud valdkonnas mõõdukas staaž juba ette näidata, palu ametinimetusele lisada ette näiteks «vanem-».

Mõtle igal sammul oma tulevikule – tegelikkusele vastav ametinimetus kõlab adekvaatsemalt ka CVs juhuks, kui oled hiljem tööturul taas ringi vaatamas. Kui pakutava ametiposti tööde nimekirja lisatakse pidevalt täiendavaid kohustusi, reageeri vastavalt ja võta aega läbirääkimisteks, et teenida väärilist lisatasu juhul, kui lisakohustused on sulle meeltmööda.

Püüa tasustamata lisatööd vältida või delegeerida

Paljudel töötavatel naistel on ka teine täiskohaga töö: hoolitseda pere ja laste, sugulaste ning majapidamise eest. Uuringud kinnitavad, et lisaks madalamale keskmisele töötasule täidavad naised meestega võrreldes rohkem ka tasuta lisatööülesandeid. Defineeri enda jaoks selged reeglid, millest on lihtne kodus ja tööl kinni pidada ning oma head ülevaadet tegelikest ressurssidest nagu aeg ja raha. Koduste tööde arvelt võib enesetäiendamiseks vabaneda aega, kui leiad näiteks sobiva pakkumisega koduabilise või koristaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles