F-Secure hoiatab: pahavara trügib telefonisse Google Play kaudu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon
Nutitelefon Foto: SCANPIX

Uus versioon Googligan pahavarast nakatab seadmeid Google Play'st allalaetavate mobiilirakenduste ning mängude kaudu. Hinnanguliselt nakatab Googligan igapäev enam kui 13 000 seadet.

Hiljuti avastatud Androidi pahavara versioon on suunatud suvaliste kasutajakontode pihta ning hinnanguliselt on ohtu sattunud enam kui kahe miljoni kasutajakonto andmed, teatas F-Secure tugikeskus.

Pahavara eesmärgiks on varastada kasutaja kontode andmed, mis abil pääsevad kurjategijad ligi kasutaja Gmailile, piltidele, dokumentidele ning muudele Google'i teenustele.

«Siiski on Google Play täna ohutuim viis hankida uusi rakendusi,» sõnas BCS Infoturbekeskuse juht Raido Orumets. Ta lisas, et Google kontrollib oma poes jagatavaid rakendusi pidevalt ning eemaldab pahavara sisaldavad rakendused kiiresti.

Juba praeguseks on eemaldatud kõik rakendused, mis sisaldasid uut versiooni Googliganist. Kahjuks on Google Play konkurendid muutumas üha populaarsemaks ning keskkonnad, kust on võimalik alla laadida eriti just piraattarkvara, on eriti noorte seas levinud. Seega tuleb lastevanematel olla tähelepanelik ning jälgida, et noored kasutaksid nutitelefone turvaliselt.

Telefonitootjad, aga ka Google ise ei soovita laadida alla rakendusi mujalt kui Google Play’st, kuna kolmandate osapoolte jagatavaid rakendused ei ole kontrollitud ning tõenäosus mobiiliviirusega nakatuda on väga suur.

Mida mobiiliviirus sinu telefoniga teha võib?

  • Pahavara võib saata sinu teadmata SMS sõnumeid või teha telefonikõnesid tasulistele numbritele.
  • Edastada sinu telefoniekraanile reklaamsõnumeid.
  • Pahavara võib varastada sinu kasutajaandmed, pildid, dokumendid, sõprade andmed.
  • Jälgida sinu asukohta või lindistada sinu kõnesid.
  • On juhtumeid, kus pahavara on levinud kasutaja telefonist ka lauaarvutitesse.

Nutiseadmed ei erine arvutitest kuigivõrd palju. Liigume aina lähemale päevale, kus infoturbetarkvara olemasolu mobiilseadmetes on sama iseenesestmõistetav kui ta on praegu meie arvutites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles