Mullu kaotas tööõnnetustes elu 26 meest (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplatsidel juhtub sageli tööõnnetusi.
Ehitusplatsidel juhtub sageli tööõnnetusi. Foto: Panthermedia/ Fabrice Michaudeau

Tööinspektsioon registreeris mullu 5082 tööõnnetust, millest surmaga lõppes 26. Tööõnnetuste tõttu jäi Eestis tegemata ligi 1,3 miljonit töötundi.

Registreeritud tööõnnetusest 4036 juhul said töötajad kerge kehavigastuse, 1019 juhul raske ning 26 tööõnnetust lõppes töötaja surmaga. Raskeid tööõnnetusi toimus enim metallitööstuses, veonduses ja laonduses ning ehitussektoris.

65 protsenti tööõnnetustest juhtus meestega ning ühtlasi olid kõik hukkunud mehed. Enim juhtus õnnetusi 25-34-aastaste meestega. Maakonniti oli enim õnnetusi Tallinnas ja Harjumaal. Õnnetuste arv vähenes Tartumaal, Lääne-Virumaal ning Läänemaal.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul juhtus ligi kolmandik tööõnnetustest uute töötajatega, mis annab tõestust puudulikust juhendamisest. See on sage põhjus, miks juhtub õnnetusi kas esimesel töökohal või uuel kohal alla aasta olnud töötajatega.

Teisel kohal on tööohutusnõuete eiramine. «Kõrge tööõnnetuste arv ning seetõttu tegemata jäänud töö kahjustab oluliselt meie ettevõtete konkurentsivõimet. On juba olnud juhtumeid, kus välismaised partnerid ütlevad üles lepingu Eesti ettevõttega, kuna tööohutuskultuur jätab tõsiselt soovida,» sõnas Maripuu.

Töösuhete järelevalves on on eriti probleemseks töö- ja puhkeaja korraldus ning töötajate ebapiisav teavitamine tööaja korralduse ning palga maksmise tingimustest. Töövaidlusi oli eelmisel aastal 2671, enim vaieldi ehitussektoris, kaubanduses, veonduses ja laonduses.

«Eelmisel aastal kasvas tööinspektsiooni järelevalve maht 16 protsenti. Iga töötaja kõrvale tööinspektorit aga panna ei saa. Ohutu ja töötajate tervist säästev töötamine peab saama loomulikuks töökultuuri osaks ka kartuseta tööinspektori ees,» rõhutas Maripuu.

Tööinspektsioon külastas eelmisel aastal 4436 ettevõtet, kus tuvastati 20 004 rikkumist. Nõustamisteenuse maht kasvas aastaga ligi viis protsenti, inimesi nõustati kokku 56352 korral. Mullu konsulteeris inspektsioon 212 ettevõtet parema töökeskkonna loomisel. Suures osas toimusid konsultatsioonid tööandjate kutsel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles