Kuidas hoiduda tarbimislõksudest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaart
Krediitkaart Foto: Corbis / Scanpix

Olge valvas – tarbimislõksu paneb sageli tööle teie enda hirm ja müüja võib varmalt olukorra enda kasuks pöörata. Kui teile mõni toode silma hakkab, jääge rahulikuks ning kaaluge hoolikalt läbi, kas teil tõepoolest just seda asja vaja on.


Vaadake ette tervise ja turvalisusega seotud lõksudega. Väga paljud tarbimislõksud on seotud tervisega – ilmselt seetõttu, et enamik inimesi hindab oma tervist kõrgelt ning kardab selle halvenemist. Ent, mida rohkem on hirme, seda lihtsam on tarbijat ka lõksu püüda, kirjutas rohelise eluviisi portaal bioneer.ee.

Jälgige oma laenutarbimist. Üks levinumaid ja kahjutoovamaid lõkse on krediitkaart. Samasugust ohtu kujutavad endast tarbimislaenud, ilmselt tuntuim ja laastavaim neist on SMS-laen. Krediitkaarti tellides ja laenu võttes pange alati tähele tagasimakse tähtaegu, intresse ning kaardi puhul ka seda, kui palju selle igakuine ülalpidamine maksma läheb.

Pühade aegu jääge rahulikuks. Levinud tarbimislõks on pühad – jõulud, uusaasta, sõbrapäev, naistepäev, emade- ja isadepäev, koolilõpetamine, pulmad jne. Loomulikult soovivad inimesed olulisi sündmusi elus väärikalt tähistada, ent oska ka siin piiri pidada. Kaaluge läbi, kui tähtsa sündmusega tegemist on ning millist investeeringut selle mälestusväärseks muutmise nimel olete valmis tegema. Seejärel uurige võimalusi ja olukorda turul ning võtke aega, et pakkumistest rahulikult parim välja sõeluda. Kui tegemist on ikka väga-väga olulise tähtpäevaga ning te ei soovi enda arvelt kokku hoida, siis kulutage südamest, ent tehke seda läbimõeldult ja hoolikalt. Jääge rahulikuks ja valvsaks ka kingitusi tehes. Kas teisel inimesel võib kingitusest olla samapalju rõõmu kui teil kinkimisest? Enne kingi ostmist kaaluge, kas on võimalus oma lugupidamist ja heasoovlikkust väljendada mõnel muul viisil või milline võiks olla just see toode, mis teisele inimesele vajalik on ja südame soojaks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles