Nõuanded, kuidas rahaliste raskustega toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahaliste raskuste ilmnemisel ei tohiks pead liiva alla peita.
Rahaliste raskuste ilmnemisel ei tohiks pead liiva alla peita. Foto: SCANPIX

Rahalistesse raskustesse sattudes ei maksa loota, et olukord laheneb iseenesest. Probleemiga tuleb tegeleda, enne kui see veelgi suuremad mõõtmed omandab, soovitab tarbijaveeb Minuraha.ee.

  • Alustuseks tuleks üle vaadata oma pere-eelarve või kui seda veel pole, tuleks pere-eelarve kindlasti koostada, et saada täpne ülevaade oma tuludest ja kuludest ning leida võimalusi säästmiseks. Kindlasti tasub eelarvet tehes tulevikku vaadata ja mõelda, millised muudatused sissetulekutes võivad ees oodata. Vastavalt sellele saad järgnevate kuude jaoks koostada range eelarve, kus tulud ja kulud peaksid saama tasakaalu.
  • Kui sul on võetud mõni laen – olgu siis eluasemelaen või tarbimislaen – ja näed, et lähikuudel võib selle tagasimaksmisega probleeme tekkida, võta kohe ühendust laenuandjaga. Kindlasti ei tohi venitada ja laenu võlgnevusse lasta! Laenuandja poole pöördudes selgita oma olukorda ja uuri, millised oleksid võimalikud lahendusvariandid. Sulle võidakse pakkuda näiteks maksepuhkust või igakuise laenumakse vähendamist koos laenu tagasimaksmise aja pikendamisega. Enne ükskõik millise lahenduse kasuks otsustamist püüa analüüsida, mida see sulle tegelikult tähendab. Missugused lepingumuudatused sind ootavad, missuguseid kulutusi see kaasa toob? 
  • Näiteks laenuperioodi pikendamisel väheneb küll igakuine kuumakse, kuid kokkuvõttes maksad laenuandjale rohkem intressi. Maksepuhkuse vormistamisel tasub teada, et enamasti antakse see kuni kuueks kuuks ning reeglina laenu põhiosale – intresse tuleb aga edasi maksta. Lisaks tuleb arvestada sellega, et ühe laenulepingu tingimuse muutmine võib kaasa tuua ka mõne teise laenulepingu tingimuse muutmise – näiteks võib pank seada maksepuhkuse andmise eelduseks sinu riskimarginaali tõstmise. 
  • Kindlasti ei tohiks ajutiste rahaliste raskuste leevendamiseks võtta ülikõrge intressiga SMS-laenu. Laenates kuuks ajaks 200 eurot, võib tunduda tagasi makstav 250 eurot mitte väga suure summana, kuid kui arvutada, kui suur on sellise laenu intress aasta baasil, on tulemuseks 300%. 

Lisainfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles