Eestisse jõudis esimene 2-eurone juubelimünt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Mündiäri

Numismaatikatraditsioonide poolest kuulsal Saksamaal vermitud ja Euroopa kollektsionääride poolt ihaldatud euro esimesele aastakümnele pühendatud 2-eurone juubelimünt saabus Eestisse.


Euroopa ühisvaluuta käibelevõtu tähistamiseks vermitud 2-eurone juubelimünt on nüüd kättesaadav ka Eesti kollektsionääridele. Piiratud koguses välja antud juubelimünti saavad nobedamad kollektsionäärid soetada nimiväärtusega.

«Numismaatikute seas ihaldatud 2-eurone münt on läbi aegade olnud populaarseks kollektsioneerimisesemeks just oma mõistliku hinna poolest,» lausus Eesti Mündiäri regioonijuht Remigijus Dinda. «Mitte kõik 2-eurosed juubelimündid ei ole aga soodsad, mõned neist on aja jooksul oluliselt kallinenud,» lisas ta.

Näiteks maksavad mõned Soome riigi iseseisvusele või inimõigustele pühendatud 2-eurosed mündid praegu 4 kuni 15 eurot tükk. Dinda sõnul ulatub esimese, 2004. aastal vermitud Euroopa Liidu laienemisele pühendatud 2-eurose mündi maksumus praegu Soome turul juba 40 euroni

Kõige kuulsam ja väärtuslikum 2-eurone münt, mis vermiti aastal 2007, on pühendatud Monaco printsess Grace Kelly’le. Algul müüdi seda 300 euroga, aga praegu on selle hind sõltuvalt turust tõusnud 1500 kuni 2000 euroni. «Seega tasub tähele panna, mis mündiga maksate kioskist ostetud jäätise või šokolaadi eest, sest tegelikkuses võib see olla palju rohkem väärt, kui ühe maiuse hind,» ütles Dinda.

2-euroste juubelimüntide revers näeb välja nagu tavalise 2-eurose mündi oma. Esiküljel on aga eriline kujundus, mis on pühendatud erinevatele sündmustele või teemadele, mida tahetakse mündi vermimisega tähistada. See teebki mündi paljudele inimestele huvitavaks ja atraktiivseks.

Alates aastast 2004 on igal euroala liikmel kord aastas lubatud vermida oma 2-eurost mälestusmünti. «Eesti päris oma esimest 2-eurost mälestusmünti veel välja pole antud, aga sellele prognoositakse suurt edu,» ütles Eesti Mündiäri omanikettevõte Samlerhuset Group kommunikatsioonijuht Håkan Forsgård.

«Väiksemate euroala riikide 2-eurosed juubelimündid on tänu piiratud tiraažile tihti väga populaarseteks saanud. Nende hulka kuuluvad näiteks Monaco, Soome ja San Marino juubelimündid,» lisas Forsgård.

Tema sõnul on siiski võimatu ette näha, milliseks kujuneb ühe või teise kollektsioonimündi hind tulevikus, kuna müntide väärtus kõigub vastavalt nõudlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles