Süües silmad särama

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Niipea kui päike hakkab kõrgemalt käima, hakkavad naised sagedamini peeglisse vaatama... Figuurisõprade programmi konsultant Kaja Torm jagab näpunäiteid, kuidas soovkaal saavutada.

Mahavõtmiseks kulub aega, see ei toimu üleöö – ega liigsed kilodki pole kogunenud nädala või kuuga, tõdeb Torm. «Tavaliselt on talvise kehakaalu suurenemise põhjuseks ülesöömine ja vähene liikumine, seega tuleb kõigepealt muuta eluviisi,» lisab ta.

Torm soovitab kõigile, kes tahavad kaalust maha võtta, lõpetada pidev näksimine ning süüa iga nelja tunni järel: korralik hommikusöök, täisväärtuslik lõunasöök, kerge vahepala, tagasihoidlikum õhtusöök.

Nende vahel võib ainult vett juua. Niisugune jaotus kindlustab organismi ühtlaselt energiaga, hoiab eemal talitsematu nälja tekke ja aitab kontrollida toidukoguseid.

Tähtis on teada, et toidu hulgast olulisem on selle kvaliteet. Kaalulanguse saladus on valikutes, mitte loobumises, kinnitab Torm.

Kõigepealt tasub vahetada igapäevased toiduained (rasvased koored, jogurtid ja juustud, keeduvorstid, viinerid, sardellid) väherasvaste vastu. Toitu valmistades aga kasutada mõõdukas koguses kvaliteetset taimeõli, lahjemat majoneesi ja vähem rasvast margariini.

Rohkes rasvas praadimisele tuleb eelistada keetmist, hautamist, ahjus küpsetamist, grillimist. Saia asemel on vaja süüa täisterajahust leiba või sepikut, kiirpudruhelbed asendada täisterapudruhelvestega, pasta täisterapastaga jne. Magusate saiakeste, rasvaste pirukate ja rammusate kondiitritoodete asemel võtta puuvilja.

Igal põhitoiduportsjonist peaks poole moodustama köögivili (keedetuna-hautatuna või värske salatina), veerandi teraviljatooted-kartul ja veerandi liha või kala.

Igapäevast kehalist aktiivsust on mõttekas suurendada järk-järgult:  kõndida rohkem jala (näiteks paar bussipeatuse vahet, loobuda liftiga sõitmast, võtta ette õhtuseid jalutuskäike jne) või teha mõõdukalt trenni. Teadlikult peaks liikuma kaks-kolm korda nädalas, vältides seejuures liiga suuri koormusi, toonitab konsultant.

«Kuigi kaalulangetaja teel tuleb ette ootamatusi ja tagasilööke, ei tohi lasta ennast sellest heidutada, pigem näha neid protsessi loomuliku osana ja kujutada ennast ette soovitud kaalus. Püsivus viib sihile!» tõdeb Torm.

Teadmiseksm Kaalulangetaja ABC

•    Süüa aeglaselt ja teadlikult.
•    Tunnetada küllastustunnet – kui palju on vaja, et kõht saab täis.
•    Mitte süüa muu tegevuse kõrvalt.
•    Igavuse, stressi või depressiooni korral otsida söömisele alternatiive.
•    Õppida ütlema «ei».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles