12 fakti, mida sa Šveitsi juustu kohta varem ei teadnud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust.
Juust. Foto: SCANPIX

Šveitsi juustu peetakse üheks Šveitsi kõige tuntumaks sümboliks. The Local järjestas 12 vähetuntud fakti Šveitsi juustu kohta.

  1. Eelmisel aastal söödi Šveitsis 186 756 tonni juustu, mis teeb veidi üle 22 kilogrammi inimese kohta.
  2. Kuigi šveitslased on suured juustusõbrad, et söö nad seda siiski nii palju, kui sakslased, islandlased, taanlased ja soomlased. Maailma kõige suuremad juustusööjad on prantslased, kes söövad keskmiselt 26,8 kilogrammi juustu aastas inimese kohta.
  3. Šveitsi juustul on üle 450 sordi ja peaaegu pool Šveitsis toodetud piimast läheb juustu valmistamiseks.
  4. Kõige rohkem toodetakse Gruyère’i juustu, teisel kohal on mozzarella, millele järgnevad Emmentali ja rakleti juust.
  5. Kuigi šveitslased eelistavad süüa kodumaist juustu, oli 2016. aastal 31 protsenti tarbitud juustust imporditud. See on suuresti tingitud Itaalia juustu järjest populaarsemaks muutumisest.
  6. Umbes kolmandik Šveitsi juustust eksporditakse. Kõige eksporditum juust on Emmental (auguline juust)
  7. Ekspordiks mõeldud Emmentali juust toodetakse vastavalt rahvuslikele eelistustele. Näiteks soovivad itaallased, et nende juustus oleks rohkem auke, samas eelistavad prantslased vähemate aukudega juustu.
  8. Sakslased on kõige suuremad Šveitsi juustu tarbijad, nendeni jõuab napilt alla poole kogu Šveitsi juustu ekspordist. Itaaliasse jõuab 16 protsenti, USAsse 13 ja Prantsusmaale seitse protsenti.
  9. Viimastel aastatel on pehmed ja poolpehmed juustud eriti populaarseks saanud, samas on kõvade juustude müük vähenenud. Lamba-ja kitsejuustu müük on sammuti kasvanud.
  10. Kümme Šveitsi juustu kannavad tähist AOP (Appellation d’Origine Protegee), mis tähendab, et nad on valmistatud täielikult nende päritoluregioonis. Nende hulka kuuluvad Emmentaler, Le Gruyere, L’Etivaz, Raclette de Valais, Tete de Moine ja Vacherin Mont-d’Or.
  11. Laktoositalumatus? Mõned Šveitsi juustud, näiteks Gruyère’i ja Emmentali juust ei sisalda laktoosi, kuna juustu valmimise käigus lõhustatakse piimasuhkur laktoos hästi omastatavateks komponentideks.
  12. Šveitsi Juustu Turundajate sõnul tekivad augud Emmentali juustus bakteritest, mis muudavad laktoosi süsihappegaasiks ja tekitavad sel viisil õhuaugud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles