Vaata, mis telefonid läksid veebruaris eestlaste seas kõige paremini

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Turu-uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi Eesti jaemüügis veebruarikuus 6,8 miljoni euro eest 24 700 mobiiltelefoni, mis on 13,6 protsenti vähem kui jaanuaris ja 2,6 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

Tele2 müügi- ja turundusdirektori Kristjan Seema sõnul on veebruar mobiiltelefonide müügilt viimaste aastate kõige tagasihoidlikum ning sellel on mitu põhjust.

«Eelmisel aastal soetas keskmiselt iga kolmas eestlane endale uue mobiiltelefoni. Kuna soetatavad telefonid on üha hinnalisemad ja vastupidavamad siis tarbija ei kipu nii kiirelt telefoni välja vahetama. Lisaks on turul nutiküllastus, pakkumises on palju väga häid telefone, kuid mudelid ei eristu märkimisväärselt,» selgitas Seema.

Oodatakse uusi mudeleid

Seema sõnul on inimesed praegu pigem Samsungi, Sony, Huawei ja Apple'i uute lipulaevade ootuses, mis on kuuldavasti tehniliselt väga innovaatilised. «Eeldatavasti algab tänavune nutitelefonide õige müügihooaeg aprillis, kui poelettidele jõuavad esimesed uued tippmudelid,» lisas ta.

Veebruaris Eesti jaeturul müüdud mobiilidest olid GfK statistika järgi 85 protsenti nutitelefonid, kokku müüdi 21 000 nuti- ja 3700 nuputelefoni. Tele2s olid Seema sõnul populaarsemaid Apple'i ja Samsungi mudelid, mis moodustasid pea 50 protsenti kõigist müüdud mobiilidest.

«Veebruaris tuli Samsung turule oma uue A-seeriaga, millega ettevõttel õnnestus oma turupositsiooni kindlustada. Uusi A-seeria nutitelefone iseloomustab väga hea hinna ja kvaliteedi suhe, lisaboonus on telefonide veekindlus,» ütles Seema, kelle sõnul jõudsid nii Samsung Galaxy A3 kui ka A5 Tele2 müügiedetabeli tippu.

«Lisaks Samsungi A-seeriale olid veebruaris populaarseimad nutitelefonid Tele2 klientide seas Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Huawei P9 Lite ja Samsung Galaxy J3,» lausus ta.

Keskmine ostuhind üle 300 eurot

GfK jaeturu uuringu kohaselt on keskmine mobiiltelefoni hind tõusnud viie aastaga pea kaks korda. Kui veebruaris oli jaemüügiturul nutitelefoni keskmine ostuhind 319 eurot, siis Tele2 klient maksis nutitelefoni eest keskmiselt 232 eurot ning nuputelefoni eest vastavalt 40 ja 38 eurot.

Elisas müüdud keskmise mobiiltelefoni hind 2017. aasta veebruaris oli 303 eurot. «Mobiiltelefonide keskmine hind on püsinud stabiilsena ning pole võrreldes viimaste kuude ega eelmise aastaga muutunud,» märkis Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu.

Hiiepuu tõi välja, et täna on eristuvaks trendiks mobiiltelefonide müügis uute väikeste mobiilibrändide jõudmine operaatorite müügiedetabelites kõrgetele kohtadele. «Ennustasime juba mõned kuud tagasi, et hakkame menukamate mobiiltelefonide esikümnes nägema uusi väikeseid tegijaid ning veebruaris oli Coolpad trüginud juba lausa esiviisikusse,» sõnas Andrus Hiiepuu.

Elisa kliendid eelistasid veebruaris mobiiltelefonide ostmisel enim Samsung Galaxy J3, Huawei P9 Lite ja Sony Xperia XA. Ainsa nuputelefonina jõudis Elisa menukamate seadmete esikümnesse suurte klahvide ja võrdlemisi hästi loetava ekraaniga MyPhone Halo 2.

Need olid populaarseimad telefonid Elisa ja Tele2 klientide seas veebruaris:

Elisa veebruarikuiste mobiiltelefonide top10

Tele2 veebruarikuiste mobiiltelefonide top10

Telia veebruarikuiste mobiiltelefonide top10

1. Samsung Galaxy J3

1. Huawei Y5 II

1. Apple iPhone SE

2. Huawei P9 Lite

2. Samsung Galaxy J3 (2016)

2. Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

3. Sony Xperia XA

3. Huawei P9 Lite

3. Apple iPhone 7

4. Coolpad Modena 2

4. Samsung Galaxy J5 (2016)

4. Huawei P9 Lite

5. Apple IPhone 7

5. Samsung Galaxy A5 (2017)

5. Samsung Galaxy A5 2017

6. Samsung Galaxy A5 (2017)

6. Apple iPhone 7

6. Samsung Galaxy J3 2016

7. Samsung Galaxy S7 Edge

7. Samsung Galaxy A3 (2017)

7. Samsung Galaxy A3 2017

8. MyPhone Halo 2

8. Apple iPhone SE

8. Huawei P8 Lite

9. Samsung Galaxy S6

9. Huawei P9 DS

9. Samsung Galaxy J5 2016

10. Honor 8

10. Huawei Honor 7Lite

10. Huawei Y6 Pro

Allikas: mobiilioperaatorid 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles