Kuidas ära hoida sulaveekahjusid?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadised sulaveed uputavad tänavaid.
Kevadised sulaveed uputavad tänavaid. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Suuremaid sulaveekahjusid on võimalik targalt tegutsedes oluliselt vähendada, koristades strateegilistest kohtadest lume ning tehes sulavee äravoolule vajaliku tee.


«Tänavu talvel maha sadanud suur lumekogus hakkab ühel hetkel sulama, küsimus on vaid selles, millal ning kui kiiresti. Kui samale perioodile lisanduvad ka vihmasajud, võivad tekkivad kahjud olla väga suured,» selgitas If kindlustuse vanemtootejuht Merko Kimsto. Et kauaoodatud kevade saabumine saaks ohutult mööda saadetud, andis kindlustusfirma mõned praktilised soovitused.

• Eemalda lumevallid hoone seinte äärest, et sulavesi ei tungiks maja konstruktsioonidesse.

• Kortermajade viimaste korruste kodudele tekkinud veekahjustused on tihti tingitud sellest, et lume sulaveele ei ole tagatud korralikku äravoolu. Seega on viimane aeg koristada katustelt lumi ja jää.

• Üleujutusohu korral teisaldage elektririistad, olmeelektroonika ning väärisesemed kõrgemale korrusele, et kaitsta neid võimalike veekahjustuste eest.

• Emotsionaalset väärtust omavad esemed soovitame hoida kindlas kohas, et nad ei saaks kahjustada. Nende hävimist ei korva miski.

• Korista kraavid ja puhasta truubid, et ei tekiks sulavee äravoolu takistavaid ummistusi.

• Kui on juba teada eelnevatest aastatest, et liigvee probleem võib tekkida, siis võiks majapidamisse osta tühjenduspumba.

• Kontrollige oma kindlustuspoliisi. Veenduge, et poliis on kehtiv ning et see on piisavalt ulatusliku kaitsega (sh üleujutuse lisakaitse).


If juhtis tähelepanu asjaolule, et lumesulaveest põhjustatud üleujutuste tekitatud kahjude korvamiseks tuleb eluase kindlustada vastavat kaitset sisaldava paketiga. «Üleujutuste kaitset sisaldavat superpaketti on võimalik osta sõltumata sellest, millal algab kindlustusperiood. Ettevõtete puhul tuleb osta vastava üleujutuse lisakaitse,» ütles If Kindlustuse juhatuse liige Artur Praun.

Nagu kindlustuses tavaks, kehtib kindlustuskaitse ootamatu ja ettenägematu üleujutuse korral. Näiteks ei saa ootamatuks ja ettenägematuks lugeda üleujutust Soomaal piirkonnas, kus paadiga liiklemine on igakevadine paratamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles