Toidulisandite koostisosad, mis võivad põhjustada tõsiseid tervisehädasid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid. Foto on illustratiivne.
Tabletid. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik/Postimees

Toidulisandeid ei tasu huupi tarvitada, vaid hoolikalt süveneda, mida täpsemalt sisse sööd - mõnel puhul võib tablett kasu asemel suurt kahju teha.

Tarbijaportaal Consumer Reports koostas koostöös tunnustatud arstide ning sõltumatute toitumisteadlastega nimekirja levinud toidulisandite koostisosadest, mis võivad tervisele hoopis kahjulikuks osutuda.

Peamised riskid on seotud näiteks organikahjustuste, vähi tekke ja südamehaigustega. Nende ohtude raskusaste sõltub suuresti sellest, milline on inimese tervislik seisund ning kui palju on ta ainega kokku puutunud. Samuti võib toidulisand ohtlikult reageerida mõne igapäevaselt tarvitatava ravimiga.

Eksperdid on ühel nõul, et ükski neist koostisainetest või ravimtaimede ekstraktidest ei oma nii head mõju tervisele, et seda peaks riske eirates sageli tarvitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles