Tulusid saab deklareerida veel reedeni

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Maksu- ja tolliametile (MTA) on eelmise aasta tuludeklaratsiooni esitanud 642 636  inimest ning tähtajaks, 31. märtsiks on oodata veel eeldatavalt 25 000 deklaratsiooni.

Lisaks tulude deklareerimisele on töönädala lõpuni veel võimalus taotleda madalapalgalise tulumaksu tagasimakset. Siiani on selle taotluse esitanud 74 755 inimest, kellele kuulub hetkeseisuga tagastamisele 27,3 miljonit eurot.

«Taotluse esitamise eelduseks on tuludeklaratsiooni esitamine, seega kui täisealise töötaja aastane brutotulu jäi alla 7817 euro ja möödunud aastal töötati vähemalt kuus tervet kalendrikuud, siis soovitame tuludeklaratsioon ära esitada ja vaadata, kas vastate taotluse tingimustele,» selgitas MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

Oma tulud tuleb deklareerida ka füüsilisest isikust ettevõtjatel (FIE), siiani on deklaratsiooni esitanud 22 596 inimest ja oodata on veel 11 200 deklaratsiooni. FIE-del on oluline meeles pidada, et tuludeklaratsiooni põhivorm A ja vorm E on vaja esitada kõikidel juhtudel ja pole oluline, kas ja kui palju ettevõtlusest tulu saadi. Juhul kui ettevõtlustulu ei saadud, tuleb esitada vorm E nullidega.

Deklaratsiooni peab esitama ka siis, kui ettevõtlus 2016. aastal katkestati või lõpetati. Vormil E saab andmed esitada ka eraisik, kes ei ole FIE-na registreeritud, kuid on saanud maksustamisperioodil ettevõtlustulu.

Siiani on oma tulud deklareerinud 642 636 inimest, kellele kuulub tagastamisele 93,1 miljonit eurot ja juurdemaksmisele 20,2 miljonit  eurot. Tulumaksu on siiani tagastatud 81,8 miljonit eurot.

Inimestel, kes pole veel oma tulumaksu tagastust saanud ja samas on juba esitatud lisadokumendid, palub amet varuda kannatust, sest dokumentide läbi vaatamine võtab aega. Deklaratsioonide kontrollimahtu on eelkõige suurendanud selliste deklaratsioonide kasv, kus on esmakordselt deklareeritud eluasemelaenu intressid ja mis lähevad selle tõttu ka kõik ülevaatamisele.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, teenindusbüroodest ja infotelefonidelt 880 0810 või 880 0811.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles