Kui labidas mulda läheb, hakka istutama

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrasemad
Võõrasemad Foto: Liis Treimann

Kuigi soojakraade veel napib, ummistavad rohenäpud juba aianduspoode, päris pööraseks läheb aeg emadepäeva paiku ning hinge saavad selle sektori töötajad tõmmata alles pärast jaanipäeva.

Kõige varem ärkavad Hortese aianduskeskuse tegevjuhi Kristian Kalgani sõnul need, kes soovivad aeda panna viljapuid või -põõsaid. «Võib-olla tuleb see sellest, et need inimesed, kes tahavad viljapuid istutada, on ühtlasi ka need, kes tahavad vara toimetama hakata,» märkis ta.

Samas võib Kalgani sõnul põhjust otsida ka vanast harjumusest, kui paljusid puid müüdi paljasjuursetena ning need tuli võimalikult vara mulda panna. Praegu ei ole aga tegelikult enam vahet, millal viljapuid istutada, sest konteineri- ja potiistikute puhul võib seda teha kogu suve.

Enne aga kui kevadel toimetama asuda, tuleks aed lehtedest, okstest ja käbidest puhtaks riisuda. «Kindlasti on oluline ka oksalõikus ja püsikutel tagasilõikus. Kes sügisel oksi lõigata ei jõudnud, võib seda veel praegu teha,» märkis Hansaplanti toa-ja hooajataimede tootegrupijuht Eevi Haav-Reemets.

Samas nendib Juhani puukooli juhataja Eve Pihlakas, et mõnel pool võib viljapuude kevadiseks lõikuseks aga juba liiga hilja olla. «Seda näete lehepungade järgi – kui nad on sellised paksukesed, siis jätke lõikus parem suvele. Mina ise lõikangi palju parema meelega juulis,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles