Mardna: haigekassa peaks rahastama arstiabi vajaduse, mitte soovi järgi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu

Kauaaegne arst ja tervishoiuametnik Peeter Mardna ütles, et terishoiule eraldatud vahendite paremaks kasutamiseks peaks haigekassa tagama kodanikele arstiabi, mida nad vajavad, mitte aga kõike seda, mida nad arvavad vajavat.


Mardna hinnangul on 15 protsenti meditsiinile eraldatud vahenditest praegu põhjendamata kulutused. Tema hinnangul, mis põhineb ühele uuringule, moodustavad eriarsti visiitidest viiendiku sellised, mis toimuvad inimese soovi, mitte aga tegeliku vajaduse järgi. «Ollakse kusagilt midagi lugenud või kuulnud ja tahetakse kontrollida,» märkis ta.

Mardna sõnu tuleks perearste kaitsta taoliste mõttetute nõudmiste eest. Kui Eestis on aastas 4 miljonit eriarsti vastuvõttu, mille maksumus on 400-500 krooni ja millest 20 protsenti on põhjendamatud, teeb see ligikaudu 300 miljonit krooni mõttetult kulutatud raha.

Mardna paneb ette kehtestada sellisel juhul, kui arst ei näe selleks vajadust, eriarstile pääsul omaosalus, mis võiks näiteks ollla 20-25 protsenti. Ülejäävat raha saaks haigekassa mujal kasutada. Teiseks juhtis ta tähelepanu asjaolule, et eriarstil on väga lihtne lahendada terviseprobleemi, mida pole olemas. Kõik see ei ole aga haigekassa ressursi optimaalse kasutamise huvides.

IRLi ja Reformierakonnd koalitsiooileppe kohta ütles kogenud arst, et ega seal tervishoiu kohta kuigi palju ei ole ja seegi, mis on, jääb uduseks. Ta ütles, et ei saa aru, mida mõeldakse ettepaneku all tagada senisest suurem tervishoiuteenuste rahastamine. «Kas see tähendab töövõimetushüvitiste osa vähendamist? Ja kust tuleb edaspidi raha haiglate ülalpidamsikulude katteks?,» küsis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles