20 asja, mida ei tohiks kunagi esmakohtumisel öelda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige esmamulje on ülimalt oluline.
Õige esmamulje on ülimalt oluline. Foto: SCANPIX

Olenemata sellest, kas sa tutvud uue töökaaslasega või kohtud uue potentsiaalse kliendiga, kõige olulisem on jätta sümpaatne esmamulje.

Raamatu «Hästi öeldud! Esitlused ja vestlused, mis toovad tulemusi» autor Darlene Price sõnul võivad sõnad, eriti halvasti valitud sõnad, rikkuda esmamulje, vahendab The Independent.

Ta lisas, et kui inimene on närvis, siis võib ta öelda asju, mida ta ei mõtle ja rääkida kiiremini kui tavaliselt. Siin on rida asju, mis tasuks siiski ütlemata jätta:

«Ma vihkan seda ettevõtet. Mu ülemus on tropp.»

Price'i sõnul ei lammuta miski esmamuljet kiiremini kui negatiivsus. Isegi kui see, mis sa ütled on tõsi, on selline lause parem jätte ütlemata, kui tegemist on ärikohtumisega. Kui sul on kellegi vastu midagi, siis jaga oma probleemi parem inimesega, kes saab reaalselt teha midagi, mitte oma uue tuttavaga.

«Kui palju sa teenid?»

Palga suurus on iga inimese isiklik asi ja selle kohta pärimine on ebaviisakas, sest võib panna teise inimese tundma, et teda rünnatakse.

«Vabandust, et ma tülitan.»

Miks sa ütled, et sa tülitad? Etiketiekspert Barbara Pachteri küsis, et kui sa millegi pärast vabandust palud, mida sa veel pole teinud, siis miks sa seda ikkagi teed? Kui sa ennast tutvustad, siis kasuta pigem väljendit «Vabandust, kas teil on hetk aega?».

«Mida sa arvad meie presidendist?»

Etiketi üldreegel on, et esmakohtumisel ei tohiks poliitikast rääkida, kuna kõigil on oma arvamus, kuidas asjad peaksid toimima.

«Kas sa usud jumalasse?»

Võib tunduda küll väga loogiline, et sellest esmakohtumisel juttu ei tehta, kuid neid juhuseid on siiski.

«Ma olen gei/hetero»

Sinu seksuaalorientatsioon ei ole kindlasti vajalik esmakohtumisel ära märkida. Price'i sõnul võib sellest rääkimine paljudes tekitada ebamugavust või lausa ahistamise tunnet.

«Millal sa sünnitad?»

Kui arvad, et naine on rase, kuigi ta tegelikult ei ole,  on sellest olukorrast väga raske välja tulla. See on naisele tohutu solvang.

«See on võimatu»

Kui vestluse teemaks on probleemi lahendamine, siis iga lahenduse peale «see on võimatu» kaardi välja käimine näitab vestleja negatiivsust ja usalduse puudumist.

«Kas sa kuulsid, et... ?»

Teistest tagarääkimine võib tunduda küll lihtne ja kerge viis tutvust alustada, kuid võib tegelikult eos selle tutvuse ära rikkuda. Nimelt jääd sa teisele inimesele igaveseks meelde inimesena, kes teisi taga räägib ja seetõttu ei pruugi ta sind usaldada.

«Mulle meeldib su kleit»

«Esmakohtumisel teise inimese riiete või asjade kommenteerimine – isegi kui see on komplimendina mõeldud – ei ole kõige parem mõte,» sõnas Price. «See on liiga isiklik ja ei sobi. Kui oled inimesega juba tuttavamaks saanud, siis võid neile hakata vaikselt komplimente tegema.»

«Mul on lahutus pooleli»

Kui oled läbi elamas midagi rasket, siis võib tekkida tahtmine seda jagada oma uue kolleegi või kliendiga, kuid parem ära tee seda. «Väldi isiklikke teemasid, kui oled kellegagi ärikohtumisel,» sõnas Price.

«Mina arvan»

Lause «mina arvan» kasutamine on kahe otsaga asi. Seda võib täiesti kasutada, kui sellele järgneb tõesti asi, milles sa kindel ei ole, vaid arvad. Samuti ei tohiks seda liiga tihti kasutada.

«Ma olen nii väsinud»

On väga oluline olla energiline ja mitte lasta väsimusel välja paista, eriti kui tegemist on ärikohtumisega.

«Sa näed hoopis teistsugune välja, kui telefonis tundus»

Price'i sõnul ei tohiks alustada vestlust teadaandega, et oled üllatunud või pettunud, et inimene näeb hoopis teistsugune välja, kui sa arvasid.

«Sa oled palju ägedam/ilusam/toredam kui ma arvasin, et sa oled»

Samuti ei tohiks vestluskaaslasele öelda, millised ettekirjutused sul tema iseloomule olid. Selline lause võib paljudes tekitada ebamugavustunnet.

«Kui vana sa oled?»

Seda peaks teadma ka iga laps, et vanust ei ole viisakas küsida.

«Ausalt»

Sel hetkel, kui sa seda ütled, mõtlevad teised inimesed, kas kõik muu, mis sa rääkisid, oli vale.

«Sa võib-olla oled kuulnud seda minu kohta, aga see pole tõsi»

Ära pööra tähelepanu kuulujuttudele, mis sinu kohta käivad. See jätab vestluskaaslasele mulje, et sa oled enda arust väga tähtis.

«Kas sa saaksid mulle teene teha?»

Sa just kohtusid selle inimesega. Ära küsi kohe tema abi.

«Mina, mina, mina»

Mitte keegi ei ole vaimustuses inimesest, kelle jaoks on maailmas kõige tähtsam inimene vaid tema ise ja kes kogu vestluse endast räägib. Eriti, kui see juhtub esimesel kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles