Väikeettevõtja hoole all valmis varajane kurgisaak

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kurgid. Pilt on illustratiivne.
Eesti kurgid. Pilt on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Seni peamiselt maasikakasvatajatena ja tomatimahla valmistajatena tuntuks saanud Torma perefirma Marimarta külvas jaanuari lõpus seemned ning korjas esimese kurgisaagi märtsi lõpus.

Marimarta juht Margus Lindsalu ütles 25. jaanuaril abikaasale, et nüüd külvab kurgid ära, kirjutab Vooremaa. Külvati kahte sorti: Adam ja Alex. Toona ilmaprognoos tõsist talve ei ennustanud, sõbrapäevaks lubati lausa plusskraade. Reaalsus osutus tunduvalt karmimaks, sest veebruarikuu teine nädal tõi kuni 20 külmakraadi.

Marimarta ostu-müügi juhataja Janika Lindsalu märkis, et abikaasal tuli kurkide ellujäämise nimel palju öid ka kasvuhoones veeta. Nimelt kütavad nad kasvuhooneid küttepuudega ja üks ahjutäis suurt üle kolme tunni ei kesta.

«Külmaga on väga halb iga kolme tunni tagant kodunt kasvuhoonesse tulla,» tunnistas Janika. Nimelt jäätus ka kondensvesi, mis kasvuhoone seinale tekkis, ja kukkus maha. Õhuniiskus läks nii madalaks, et vahepeal tuli kasvuhoones temperatuur kõrgeks ajada ja suisa leili visata.

Kokku istutasid Lindsalud umbes viissada kurgitaime. «Kurk tahab lisavalgust, põrand oli jahe, sest põhjatuul puhus sisse, substraat oli külm ja veel palju kõikvõimalikke hädasid kimbutasid meid,» lisas ta. Varajase kurgi kasvatamine on väga töömahukas, sest talvel peab kõik olema väga täpselt doseeritud ja taimi peab hoolikamalt jälgima kui suvel.

Loe kurgikasvatusest pikemalt Vooremaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles