Üks küsimus: mida teha, kui tööandja ei luba puhkusele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab olukorda, kui tööandja ei taha töötajat puhkusele lubada.

Küsimus

Mul oli planeeritud puhkus detsembriks 2010 (allkirjastatud aasta alguses), kuid mulle öeldi tööl nad ei saa lubada mul puhkusele minna, kuna olin novembris haige.

Märtsis ütles tööandja, et puhkust ei saa, kuna mulle ei ole asendust. Aprillist algab tööandjapoolne täiendkoolitus ja meile ei lubata puhkust kuni juulini. Viimast korda ma olin puhkusel juulis 2010.

Kas see on seaduse rikkumine tööandja poolt? Kuidas sundida tööandjat mulle puhkust andma?

Vastab tööinspektor-jurist  Kaia Taal

Vastavalt töölepingu seadusele on töötajal õigus saada iga töötatud kalendriaasta eest põhipuhkust täies ulatuses ja see tuleb ära kasutada kalendriaasta jooksul.

Tööandjal on võimalus 31. märtsiks koostada puhkuste ajakava kogu kalendriaastaks. Sellekohased puhkused on kohustuslikud pooltele kasutada ja anda, kui just muudatustes kokku ei lepita. Puhkust andtakse osadena samuti vaid kokkuleppel.

Kuna koostatud puhkuste ajakava on õigus muuta vaid tööandja ja töötaja kokkuleppel, siis pole tööandjal õigus keelduda sellekohase puhkuse võimaldamisest. Planeeritud puhkuseid peab tööandja arvestama töö korraldamisel. Ka pole lubatud tööandjal töötaja töövõimetuslehel viibimiste tõttu puhkuste ajakavas märgitust keelduda.

Tööandjal on õigus puhkus katkestada või edasi lükata üksnes ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks. Töötajal on õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada töötaja isikust tulenevatel olulistel põhjustel ehk eelkõige ajutise töövõimetuse tõttu.

Kasutamata puhkuseosa viiakse üle järgmisesse kalendriaastasse. Samas aegub põhipuhkuse nõue ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse.

Kui puhkuste ajakavasse on puhkus täielikult või osaliselt veel märkimata, siis teatab töötaja soovi korral puhkuse kasutamisest tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Tööandja on kohustatud seaduses ette nähtud puhkust töötajale võimaldama ja puhkusetasu õigeaegselt maksma ning töötajal on õigus puhkusele jääda ja puhkusetasu saada. Puhkusetasu tuleb maksta kaks tööpäeva enne puhkuse algust või poolte kokkuleppel hiljemalt puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles