Kuidas tekkis komme lisada pitsa peale ananassi?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ananassiga pitsa.
Ananassiga pitsa. Foto: Panther Media/Scanpix

Ananassi lisamine pitsale on sotsiaalmeedias tänavu kõvasti kirgi kütnud. Selle pitsalisandiga kipub olema nii, et seda kas vihkad või armastad.

Küll aga tekitab magusa ananassi ning soolase pitsakatte kooslus paljudes tülgastust ning on öelnud ka tippkokk Gordon Ramsay, et ananass ei peaks pitsa peale panema, kirjutab toiduportaal Tasting Table.

Näiteks lisatakse ananass traditsiooniliselt Hawaii-nimelise pitsa peale. Tegu pole aga Itaaliast kui pitsa sünnikohast ega ka mitte Hawaiilt kui ananassiparadiisist pärit kombega. Kummalise kombinatsiooni juured ulatuvad hoopis Kanadasse.

Legendi kohaselt küpsetas esimese Hawaii pitsa Kanadasse rännanud kreeklane Sam Panopoulos. See valmis Michigani osariigis Chathami külas 1962. aastal. Panopoulose restoranis valmistati esialgu rohkem ameerikapäraseid toite nagu burgerid ja friikartulid, kuid ühel hetkel hakkas ta menüüsse lisama ka uudsemaid toite. Hawaii pitsat inspireerisid kokka looma hiinapärased maitsed, kus kasutati sageli soolase ja magusa kombinatsiooni. Pitsa sai aga nime just Hawaii järgi, kus kasvatatakse hulgaliselt ananasse.

Tänavu veebruaris tähistas Hawaii pitsa oma 55. sünnipäeva. Lisaks traditsioonilisele Hawaii pitsa retseptile kasutavad kokad ananassi ka teistes pitsades, mistõttu pole vaatamata inimeste pahameelele ohtu, et see pitsa pealt kaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles