Coca-Cola Company võttis karastusjookides suhkrut vähemaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fantas kärbiti suhkrusisaldust kolmandiku võrra.
Fantas kärbiti suhkrusisaldust kolmandiku võrra. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Coca-Cola omanikfirma esindaja kinnitusel on suhkrusisaldust kärbitud nii Sprite'i, Fanta kui Dr Pepperi limonaadides.

Coca-Cola tegevjuht James Quincey tunnistas briti ajalehele The Guardian, et tootja on viimaste aastate jooksul tasapisi vähendanud suhkrusisaldust oma suurimates brändides Sprite’s, Fantas ja Dr Pepperis, ent nende müüki see sealjuures pole mõjutanud.

Fanta limonaadis võeti 30 protsenti suhkrut vähemaks alles kaks nädalat tagasi. Fantas kärbiti suhkrut esimest korda 2006. aastal ning siis samuti kolmandiku võrra. Dr Pepperi ja Sprite'i koostist pole lähiajal muudetud, kuid sarnased kärped viidi läbi vastavalt 2014. ja 2013. aastail.

Et sarnast maitset säilitada, on lisatud jookidesse magusaineid, näiteks Sprite’i sisse taimse päritoluga steviat. Fantas ja Dr Pepperis kasutatakse aga kunstlikku magusainet atsesulfaami. Uuenenud koostisega Fanta sisaldab täna 4,6 grammi suhkrut 100 milliliitri kohta, mis on üle poole vähem kui Coca-Colas (10,6 grammi).

«Võtsime Sprite’st mõned kalorid maha ning tarbijatele meeldib Sprite sama palju nagu ennegi. Nüüd tegime sama Fantaga, et näha, mis juhtub. Näib, et müük jätkub kenasti,» kinnitas Quincey.

Coca-Cola Company võttis suhkrutalgud ette järgmisel aastal Suurbritannias jõustuva suhkrumaksu valguses. Fanta kuuluks väiksemasse maksustatavasse jookide kategooriasse (alla viie grammi suhkru 100 milliliitri kohta).

Samas ei ole ettevõte nõus klassikalise Coca-Cola retsepti muutmisega, kuid Quincey möönis, et võibolla muudetakse Coca-Cola pudeleid veel väiksemaks, et korraga tarbitaks väiksem kogus jooki. «Kui inimesed joovad ära kõik, mida nad enda ees näevad, siis väiksem pakend aitaks seda võibolla lahendada ning nad tarbiks ühekorraga vähem. See võiks ehk meeltmööda olla väikelaste emadele,» lisas ta.

Coca-Cola Baltikumi turundusjuht Ieva Matulaitine ütles samuti aprillis ERRi uudisteportaalile, et ettevõte tegeleb pidevalt tootearendusega, et pakkuda tarbijatele laiendatud valikut vähese ja madala kalorsusega toodete näol, kuid klassikalise Coca-Cola retsepti suhkrumaks ei mõjuta ning seda ei plaanita muuta.

Coca-Cola Company Baltikumi avalike suhete juht Nele Normak rõhutas, et Coca-Cola Company ei tee midagi salaja või varajatult ning kõikide Coca-Cola toodete koostis kajastub toote etiketil.

Normak ütles, et Euroopa karastusjookide tootjad on võtnud eesmärkiks aastaks 2020 vähendada suhkrusisaldust toodetes kümme protsenti. «Toodete suhkrusisaldust on vähendatud viimase paarikümne aasta jooksul varemgi, ilma et oleks kehtestatud diskrimineerivaid makse.» Suhkru sisalduse vähendamist võimaldab magusainete kasutamine.

«Paraku kavandatakse Eestis sellist maksumudelit, mis pigem pärsib suhkru sisalduse vähendamist, kuna kõrgelt maksustatakse ka magusained,» sõnas Normak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles