11 nutikat nippi, mida iga avokaadosõber võiks teada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küps avokaado.
Küps avokaado. Foto: Vida Press

Maitsvad ning vitamiinidest pakatavad avokaadod on saanud oma kõrgest hinnast hoolimata paljude lemmikuks.

Independent jagab kasulikke nõuandeid, kuidas avokaado küpsemist reguleerida, kuidas seda poes valida ning paremini säilitada ning milleks seda veel tarvitada.

  • Et pooltoores avokaado kiiremini valmiks, pane see paberkotti koos banaani või õunaga. Need eritavad taimehormooni etüleen, mis kiirendab ka avokaado pehmenemist ja valmimist.
  • Avokaado saab kiiremini küpseks ka siis, kui mähid selle fooliumisse ning küpsetad 200-kraadises ahjus kuni kümme minutit.
  • Kui poes avokaadot valid ning kõhkled selle küpsuses, siis tõmba otsast selle väike vars ning näed avokaado sisemuse värvi. Kollane ja roheline värv tähendavad, et avokaado on küps, pruun viitab aga halvaks läinud viljale.
  • Kuigi avokaado paksu koort söögiks ei tarvitata, siis tuleb see sellegipoolest hoolikalt ära pesta. Siin kehtib sarnane tendents nagu mandariinide puhul – koore peal leiduvad bakterid võivad koorimise ja lõikamise käigus sattuda viljaliha peale ning halvimal juhul tekitada toidumürgituse.
  • Suurem osa inimesi lõikab avokaado vertikaalselt pooleks, kuigi soovitatav on lõigata horisontaalselt – sel viisil saad teha ristipidi lõike avokaadoseemne ümber ning lusika või kahvliga selle avokaado seest välja koukida.
  • Kui tahad korraga kasutada vaid väikest osa avokaadost, siis määri ülejäänud vilja pealispind kokku sidrunimahlaga või säilita seda koos sibulaga. Mõlemal viisil säästad avokaadot kiirest pruunistumisest – happeline sidrun on tugev antioksüdant ning sibulast eralduvad gaasid väldivad samuti kiiret oksüdeerumist.
  • Mõnedes küpsetistes võid katsetada rasvarikast avokaadopüreed muu rasvaine asemel – toit peaks maitsema sama hästi, ent on tunduvalt tervislikum. Avokaado sobib kokku ka näiteks tuunikala ja munaga. Kui tahad majoneesi vältida, võid avokaadot kasutada selle asemel salatites.
  • Avokaado iseseisvalt kasvatamiseks tuleb võtta selle suur seeme, torgata sellesse hambaorgid ning hoida avokaadoseemet topsis püsti osaliselt vee sees. Kahe kuu jooksul hakkab arenema juur ning seejärel võib topsi lisada ka väetist.
  • Kui soovid suhkrutarbimist veidi piirata, siis pane magusa banaani asemel oma smuuti sisse avokaado – seda tehes saad kätte sarnased toitained, ent kreemjama tulemuse ning vähem (puuvilja)suhkrut.
  • Avokaado pole kasulik vaid toiduks, vaid ka nahahoolduseks. Kui sul on mõni avokaado üle, siis püreesta see koos veidikese meega ning määri näonahale. Hoia peal maksimaalselt 15 minutit, pese maha ning tulemuseks on sile ja siidine nahk.
  • Kui avokaadosaiast on juba kõrini saanud, siis võid vahelduseks proovida ka avokaadost «friikartuleid» valmistada. Selleks lõika avokaadost pikuti viilud, määri neid munasegu ning meelepärase paneeringuga ning pane ahju küpsema.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles