Lugeja küsib: kui kaua võib garantiiremonti teha?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk.
Muruniiduk. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kas garantiiremondi osas kehtib mingi reegel, kui kaua on aega seda teha? Muruniiduk on üle kahe nädala remondis ning nende sõnul pole tootja nendega kontakteerunudki. See on just momendil vajalik ese, mida oleks vaja hädasti kasutada, ent garantiiremont aina venib,» kurtis lugeja.

Vastab tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Pille Kalda.

Nõuded ja eeldused müügigarantii sisule on reguleeritud võlaõigusseaduses (§ 231). Seadus ei reguleeri, kui pikk võib olla garantiiremondi teostamise aeg ja maksimaalne võimalik periood. Igale juhtumile tuleb lähtuda konkreetsetest asjaoludest silmas pidades mõistlikkuse põhimõtet – ese peab olema tarbija jaoks korda tehtud mõistliku aja jooksul.

Sõltuvalt asjaoludest võib mõistlik aeg olla kas või mõnest nädalast kuni keeruliste tehniliste lahenduste puhul (kütteseadmed, ehitised jne) isegi mitme kuuni. Küsimuste ja kahtluste korral tasub asjade seisu küsida kauplejalt, kellele kaebus esitati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles