Hommikusöögihelbed võivad sisaldada mürgiseid kemikaale

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöögihelbed
Hommikusöögihelbed Foto: Carolyn Kaster/AP

Hommikusöögihelbed, pasta, riis ja teised  kartongist pakendiga toiduained võiva sisaldada toksilisi ehk mürgiseid kemikaale, selgub Saksamaal ja Šveitsis läbi viidud uuringutest.

Mürgised ained  jõuavad toiduainetesse taaskasutatud paberist, mida enamuse kartongist pakendite valmistamiseks kasutatakse, kirjutab Daily Mail online. Kõigi eelduste kohaselt on kurja juureks ajalehtede- ajakirjade trükivärvid.

Kemikaalide toiduainetesse jõudmist ei takista ka nende pakendamine sisemisse plastikust pakendisse.

Saksamaal ja Šveitsis läbi viidud uuringud näitavad, et supermarketites müüdavates kartongist pakendites toiduainete ohtlike kemikaalide sisaldus ületas kuni 100 korda lubatud ehk tervisele ohutu piiri. Leitud kemikaalid- mineraalõli süsivesinikud võivad tekitada siseorganite erinevaid põletikke. Lisaks võivad need suurte koguste pikaajalisel tarvitamisel tekitada vähki.

Briti hommikusöögihelbete tootja Jordan on juba taaskasutatavast paberit valmistatud pakenditest loobunud. Teised tootjad, nende seas Kellogg’s ja Weetabix uurivad võimalusi teiste pakendite kasutuselevõtmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles