Kui palju vett tuleks päevas tarbida?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi.
Vesi. Foto: SCANPIX

Tervise arengu instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi selgitas, et inimese organismi veevajadus on 28-35 milliliitrit kehakaalu kilogrammi kohta.


«Näiteks on 60 kilo kaaluva inimese päevane veevajadus 2,4 liitrit. Põhikoguse sellest veest saame toiduga – puu- ja köögiviljadest, supist, teest, mahladest ja muudest jookidest. Vee, mineraalvee või puuviljatee osakaaluks võiks jääda ligikaudu 1-1,5 liitrit vett päevas,» möönis ta.

Pitsi sõnul on vedeliku tarbimine normaalseks elutalitluseks ülioluline ja hädavajalik: «Enamik meie rakkudes toimuvatest keemilistest reaktsioonidest vajavad selleks vett. Vesi on vajalik ka toitainete transportimiseks verega. Seega peab jooma piisavalt, et taastada organismi loomulik veekadu (uriin, väljaheited, higistamine, hingamine; veekadu suureneb sooja kliimaga ja füüsilise aktiivsusega).»

«Väga oluline on juua regulaarselt, ennetades janu teket, kuna janutunne on märk juba olemasolevast veepuudulikkusest organismis. Veekadu kuni kaks protsenti kehakaalust võib põhjustada füsioloogiliste ja füüsiliste funktsioonide halvenemist. Ka peavalu ja väsimus võivad olla väikese veekao sümptomid,» lisas toitumisspetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles