Enne hoiustamist, laenamist ja kindlustamist võrdle vähemalt 3 pakkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa kaalud mõne finantsteenuse ostmist, olgu siis tegemist krediitkaardi võtmise, hoiuse avamise, laenu võtmise või kodu kindlustamisega, tasub endale sobivaimate tingimuste leidmiseks kindlasti võrrelda vähemalt kolme pakkuja tingimusi, soovitab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Kuigi võib tunduda mugav osta näiteks reisikindlustus samast kindlustusseltsist, kus on kindlustatud ka su kodu ning hoiustada pangas, kus teed oma igapäevaseid arveldusi, ei tasu mugavus oma rahaasjade korraldamisel alati ära. 

Miks? Esiteks seetõttu, et otsus, mida sa laenu võttes või oma elu kindlustades teed, mõjutab su rahalist olukorda ja turvalisust üsna pika aja jooksul. Seejuures ei peaks võrdlemisel kunagi peamiseks otsustamise argumendiks olema hind, vaid lähtuma peaksid enda vajadustele kõige sobivamate tingimustega teenuse otsimisest.  

Teiseks tasub erinevate finantsteenuste puhul erinevate pakkujate tingimusi võrrelda seetõttu, et kuigi mitmed teenused kannavad erinevates pankades ja kindlustusseltsides sama nime – näiteks eluasemelaen või kodukindlustus – on nende tingimused üldjuhul erinevad.

Näiteks laenu puhul võivad lisaks intressi suurusele erineda ka paljud teised lepingu tingimused – kas ja millistel tingimustel võid sa võtta maksepuhkust, millised on intressimäära kujunemise alused, kuidas saad laenu ennetähtaegselt tagasi maksta jne.

Kodukindlustuse puhul jällegi erineb see, milliseid juhtumeid loetakse kindlustusjuhtumiks ja milliseid mitte, samuti on erinevad välistused. Näiteks üks selts on tingimustesse kirja pannud, et saad kahjuhüvitist, kui kevadine suurvesi on su keldri üle ujutanud, aga teises on selline juhtum kirjas välistusena.

Enne kui ostad finantsteenust

  • Mõtle läbi, millised tingimused on sinu jaoks konkreetset teenust ostes olulised. Kindlustuse puhul näiteks milliste riskide vastu end kindlasti kindlustada tahad.
  • Vii ennast teenuse sisuga kurssi. Siin aitavad nii teenusepakkujate veebilehed, klienditeenindajatelt täiendava info küsimine kui ka erapooletud tarbijaveebid.
  • Võrdle erinevate pakkujate teenuste tingimusi. Minuraha.ee keskkonnas on selleks mitmeid kasulikke tööriistu. Näiteks küsimustikud, mis on koostatud 14 erineva teenuse kohta – hoiuse, väikelaenu, eluasemelaenu, kodukindlustuse, kaskokindlustuse, elukindlustuse kohta. Iga teenuse puhul välja toodud küsimused juhivad sinu tähelepanu kõige olulisematele asjaoludele konkreetse teenuse puhul.
  • Kalkulaatorite abil saad arvutada, mida tähendab sinu jaoks näiteks laenuintressi muutumine, laenu tähtaja pikendamine või lühendamine jne.
  • Võrdlustabelite abil saad paari hiireklikiga võrrelda erinevate pakkujate hoiuste, krediitkaartide ja II ning III samba pensionifondide tingimusi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles