14 asja, mida ülemus ei tohiks töötajalt kunagi nõuda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne.
Tujutsev ülemus. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Vahel võib juhtuda, et ülemus kipub imelikke küsimusi esitama või annab ülesandeid, mille eest tegelikult palka ei maksta - nii kasutab ta töötajat lihtsalt oma huvides ära.

CheatSheet portaal teeb ülevaate, milliste ülemuste soovidega ei peaks nõustuma ning millised küsimused on piisavalt imelikud, et panna töötaja mõtlema selle üle, kas ta on ikka õiges kollektiivis.

Kas saaksid lõunatamise ajal tööd teha? Lõunapaus on siiski aeg, mil töötaja saab hinge tõmmata ja võib töömõtted korraks unustada. Pause ei või töötajalt ära võtta, kuid kui oled lõuna ohverdamisega kiire projekti nimel nõus, siis pea meeles, et selle aja eest peab sulle ka palka maksma.

Kas saaksid puhkuse ajal kättesaadav olla? Mõni ülemus kipub arvama, et töötaja kuulub ka oma puhkehetkel jätkuvalt firmale, sest talle makstakse selle eest. Siiski on väga ebaviisakas tülitada töötajad puhkuse, sünnipäeva, mesinädalate või muu puhkehetke ajal, mil tal on täielik õigus tööst eemalduda. Kui ülemus kipub sind puhkuse ajal sind segama, siis tee talle enne puhkuseleminekut väike meelespea, milles annad ülevaate, mis seisus mõned projektid ja ülesanded parasjagu on, kes sind asendab ning kes oskab vajalike asjade kohta samuti kiireloomulist teavet jagada.

Kas saaksid oma puhkuse edasi lükata? Väga ebamugav küsimus, mis tekitab töötaja ja ülemuse vahel pingeid, sest tõenäoliselt on seda küsitud seepärast, et puhkused on kehvasti planeeritud ning töötajaid parajasti napib. Kui ettevõte sinu puhkuse ajal kokku ei kuku, siis ei ole see kindlasti põhjendatud palve. Kui firma aga sel ajal väga hätta jääks, tuleb sõltuvalt olukorrast ja puhkuseplaanide olulisusest kaaluda, kas nõustuda või mitte.

Tean, et oled haige, ent kas saaksid ikka tööle tulla? Samuti ebamugav küsimus, millele vastamine sõltub suuresti sellest, kas tegu on tõsise haiguse või kerge külmetusega ning kas tööletulek on väga oluline või mitte. Tõsi aga on, et väga paljud töötajad on sunnitud ka haigena tööl käima, kuigi see vaid raskendab ja pikendab haiguse kulgu.

Kas tahad Facebookis mu sõbraks hakata? Sõbrakutse võib olla veidi riskantne, sest siis jäävad ülemuse silma ette kõik su tegemised ja pildid. Niisamuti saab ta seda infot vajadusel sinu vastu ära kasutada, kui tegid näiteks tööluusi ning jäid seda Facebookis avalikustades rumalalt vahele. Mõtle järele ja analüüsi teievahelist suhet ning otsusta, kas tahad oma eraelu ülemuse ja kolleegide eest pigem privaatsena hoida või pole see niivõrd oluline.

Kas saaksid mu riided keemilisest puhastusest ära tuua? Kui su ametinimetus pole just personaalne assistent, siis on see palve kohatu, sest ülemusel pole õigust käskida töötajal tegeleda tema isiklike asjadega, mis töösse kuidagi ei puutu. Seega pigem keeldu viisakalt ja maini, et selle jaoks on olemas jooksupoisid.

Kas saaksid meie konkurendi järel luurata? Vahel võib konkurentsis püsimine ülemusele pähe hakata ning ta palub töötajatel konkurendi kohta infot hankida. Kui see kujutab endast näiteks konkureerivate hindade jälgimist, pole selles midagi imelikku, ent mida kaugemalt pead teatud info hankimiseks minema, seda veidramaks see palve muutub.

Mis rassist sa oled? Rahvuse ja rassi kohta esitatud küsimused võivad osutuda üsna ebamugavaks, kui küsida neid kohatult või veidra tooniga. See küsimus võib märku anda sellest, et ettevõttes diskrimineeritakse eri rassidest inimesi ning viisakas inimene kindlasti seda niimoodi otse ei küsi.

Millised on su pereplaanid? Samuti üsna isiklik küsimus, mille alusel ei tohiks tööandja otsust teha selles, kas võtta sind tööle ning kui kauaks. Mõned tööandjad peavad lapsevanemat suuremate kohustustega töötajaks ning üritavad neid samuti diskrimineerida, mis pole lubatud. Niisamuti pole viisakas noorelt naiselt uurida, kas ta kavatseb lähiaastatel lapsi saada.

Kas saaksid mu lapsi valvata? See palve on samuti ülemuse eraelu puudutav ega kuulu ilmselt ühegi töötaja ülesannete hulka. Kui ülemuse lapsed vajavad mitmetunnist ja täielikku järelevalvet, on sul õigus selle eest ka kompensatsiooni küsida, sest samal ajal su teised kohustused ju kannatavad. Keeldumine võib aga konflikti tekitada olenemata sellest, et tegu pole su tööülesandega, seega on see otsus puhtalt iga inimese enda teha.

Tean, et see on ebaseaduslik, ent kas saaksid seda minu heaks teha? Siin peaks igaüks nägema ohumärke, sest see soov on kahtlemata liig ning ülemus lihtsalt manipuleerib sinuga. Kuna mistahes illegaalne tegevus paneb ohtu nii sinu töökoha kui ka eraelu, ei tohiks sellega kindlasti nõustuda.

Kas sa võiksid selle kohta valetada? Me kõik valetame aegajalt, ent kui ülemus seda palub või nõuab, tundub asi kahtlane. Kui tegu on olulise teemaga, mis paneks su ohtu, on nõustumine äärmiselt riskantne.

Kas sa sooviks kohtingule minna? Kui sa pole huvitatud, ütle seda kohe, kuid viisakalt ja samas selgelt. Kui ülemus siiski pakub sulle huvi, siis arvesta variandiga, et üht teist võidakse sundida hiljem firmast lahkuma ning ilmselt oled see sina. Ülemusega flirtimine ja kohtamas käimine on riskantne samm, mis sageli tekitab ka probleeme kolleegidega.

Kas saaksid mind asendada? Pole midagi imelikku, kui ülemus palub seda ajal, mil ta on haige või tegeleb pereprobleemidega. Kui ta palub või käseb sul oma tööd teha ajal, mil ta ise oma hobi või muu meelistegevuse ette võtab, ei ole see enam normaalne ning pead talle vastu astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles