Hea nipp, kuidas lahtilõigatud puuvilju pikalt värskena hoida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunte pind hakkab pärast viilutamist kiirelt pruuniks minema.
Õunte pind hakkab pärast viilutamist kiirelt pruuniks minema. Foto: Food-Hacks

Viiludeks lõigatud õunad, pirnid ja banaanid kipuvad kiirelt pealt pruuniks minema, kuid õnneks on mõned lihtsad nipid, kuidas seda vähese vaevaga vältida.

Et hoida lahtilõigatud puuviljade pealispinda värskena, vajad vaid natuke mett ja vett, kirjutab Food Hacks. Selleks võta kaks teelusikatäit vedelat mett ning sega see suure tassitäie toasooja veega. Kasta puuviljad 30 sekundiks meevette. Seda tehes ei hakka puuviljad kiirelt pruuniks ja koledaks minema, vaid püsivad värskena kuni kaheksa tundi.

Mida kauem puuvilju meevees hoiad, seda kauem nende värske ilme ka püsib – paar minutit hoides isegi terve päeva. Puuviljade pruunistumist põhjustab nimelt ühend nimega polüfenool-oksüdaas ning mees leiduvad peptiidid takistavad selle tumendavat toimet.

Meetod sobib vajadusel ka kartulile ja pastinaagile, kui peaks olema põhjust neidki kauem värskeilmelisena hoida.

Kui mesi pole sulle meelepärane, võid kasutada ka sidrunimahla või nõrga soolveelahuse meetodit. Sidrunimahla meetodi jaoks tuleb terve sidruni mahl pigistada jääkülma vette, segada ning toimida samamoodi nagu meevee puhul. Väidetavalt toimib aga meevesi puuviljadel kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles