Arst: heinanohu vastu saab abi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaskede õitsemine võib põhjustada heinanohu.
Kaskede õitsemine võib põhjustada heinanohu. Foto: Peeter Langovits

Ravimitega saab allergiku elukvaliteedi normi viia, ravimata allergiline nohu võib aga areneda tõsisemaks haiguseks, hoiatas immunoloogia ja allergoloogia seltsi president, kliinilise immunoloogia arst-resident Krista Ress.


«Kevad alles algab, aga juba on kevadistel allergikutel silmad vesiseid ja aevastamine ei taha lõppeda,» rääkis Krista Ress intervjuus ETV saatele «Ringvaade». Ta lisas, et esimene õitsev puu, mis allergikutele muret tegema hakkab, on lepp ning et mõni aeg tagasi tehtud uuringu järgi vaevab heinanohu umbes 10 protsenti Eesti inimesi.

Kuigi enamus immuunsüsteemi häireid on teatava eelsoodumusega ehk perekondlikult edasi antud, võib allergia avalduda ka alles täiskasvanueas. Allergia vaevab igat neljandat last, täiskasvanuks saades mõnel see möödub ja mõnel mitte. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil on igal kolmandal inimesel mingisugune allergia.

Ress selgitas, et allergia tähendab organismi ülereageerimist mingile tegelikult tema jaoks ohutule võõrvalgule või -ainele. «Me ei saa seda ennetada selles mõttes, et me ei saa lapsest peale organismile öelda, et ära nii käitu. Praeguste teadmiste kohaselt on see immuunsüsteemi regulatsioonihäire - immuunsüsteem on tasakaalust väljas ega suuda reageerida välistele ärritajatele õigete stiimulitega,» selgitas ta ning lisas, et arstiteadus võimaldab siiski allergikute elukvaliteedi täiesti normi viia.

Arst rääkis, et kui allergik abi ei otsi, võib haigus süveneda. Ravimata allergiline nohu võib kulgeda edasi, võib tekkida lisaallergeene, kuna nina limaskest ei suuda võidelda väliskeskkonna ärritajatega, ja võib areneda välja kopsuhaigus.

Kõige lihtsam kodune vahend allergia vastu on meresoolalahus, millega heal juhul saab allergeeni nina limaskestalt maha pesta. Kui inimene teab, et tal on mingi allergia, on mõistlik kaasas kanda vastavaid tablette.

Õietolmuallergia vältimiseks maksab hoida aknad kinni nii kodus kui ka autoga sõites. Tubade tuulutamisel tuleks kasutada õietolmuvõrke.

Heinanohu on nina limaskesta krooniline põletik, mida esineb palju just kevadel erinevate taimede õitsemise ajal. Algab see tavaliselt aevastamisega, seda iseloomustavad tilkuv nina ja vesised silmad. Sümptomite püsides võib tunda anda ka kipitav kurk.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles