Lugejate enamus on perearsti visiiditasu vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Perearstide seltsi juhi Ruth Kalda mõttevaldus perearsti visiiditasu vajalikkusest kogus palju kommentaare, millest mõned allpool ära toome.


Maarja : Kas sellel ei oleks ehk vastupidine mõju - kui inimene mõtleb, et ta peab perearsti visiidi eest tasuma, siis ta pigem ei lähe ning ei hakkagi õiget ravi saama? Paari viimase kuu jooksul olen oma arsti ehk 4 korda külastanud, kuna 2 kuud tagasi tekkis üsna tugev nohu ja bronhiit, aga kui oleksin pidanud iga kord midagi maksma selle eest, oleksin ehk arsti juurde minemata jätnud ning haiguse käes siiamaani kannatamas.

Nimeta: Neid igavusest arstil käijaid on ikka väga vähe - seda vast vanemas eas inimeste hulgas. Seda et vana inimene käib oma rõhku kontrollimas, on ju normaalne. Mis tähendab, et ise ei tee selleks midagi, et rõhk normis oleks? Muutub uuesti nooreks või? Kui praegu on inimestel võimalik vaevu tulla otsotsaga toime, siis laseme need pikaleveninud viirused veelgi hullemaks. Tööandja ei taha ju nagunii lehel olemist ja seda ei saa ka rahaliselt lubada.

Nimeta: Perearstisüsteem on majanduslikult täielik absurd. Kuidas on võimalik, et taoline lollus kehtestati ja et see praegugi edasi õlmitseb? Kuidas saab olla, et kliendid maksavad teenust osutavale ettevõtjale mitte teenuse eest, vaid pearaha? Ettevõtja võidab kõige rohkem, kui kogub oma nimekirja noored ja terved inimesed ning väldib analüüside ja protseduuride tellimist. Kuidas patsiendid sellisest süsteemist võita saavad, on minu jaoks müstika.

Nimeta: Perearstid hakaku päris ettevõtjateks nagu hambaarstid. Raha saavad teenuse eest, hinnakirja kehtestavad ise konkurentsis teiste perearstidega ja patsient saab hiljem näiteks 75 % makstud rahast ravikindlustuselt tagasi.

Eksarst : Mitte visiiditasu ei pea kaaluma, vaid tõsiselt peab kaaluma koduvisiitide tegemist. On absurdne, et arst, kes nimetab end perearstiks, ei mõista, et haige inimene peab lamama voodis, mitte kolistama mööda linna arstikabinettide uste taga. Ja kiirabi pole küll see, mis peab ära tegema saamatute perearstide töö.

Nimeta: Minu arvates on perearstide visiiditasu väga halb idee. Milleks kuhjata haige ja arstiabi vahele majanduslikke tõkkeid? Kahjulik nii patsientidele kui me riigile üldiselt.

Iti : Tegelikult peaksid ka terved inimesed käima iga aasta kontrollis ja jälgima, et nende näitajad igati okeid oleksid. See on iga arenenud riigi tunnus, kuna mida varem avastatakse tõsised haiguskolded, seda vähem kulub ka maksumaksja raha nende ravimiseks. Ma saan aru, et arsti juurde ei maksa niisama juttu ajama minna, aga kui ikka tervisega seonduv mure on, siis ei tohiks küll inimest sellega üksi jätta ja olukorda sedasi hullemaks muuta.

Nimeta: Süüdistada tuleks mitte perearste, vaid meie valitsust, kes on kaks korda vähendanud raha, mida makstakse. Perearst peab maksma selle eest kõik: kalli rendi haigla kõrval, õdede palga, ja kui kunagi puhkust tahab saada, siis ka asendaja palga. Teiseks on nimistu nii suur, et see oleks normaalne kahele arstile. Samas peab perearst veel tegelema firmajuhtimisega. Ei ole võimalik pakkuda normaalset arstiabi, kui ühel perearstil on nimistus 3000 patsienti. Ainuke lahendus oleks abiarst, aga selle jaoks ei ole ju raha.

LailaB : Perearstide ärisse lükkamine Rootsi nõuandjate näpunäidetel oli viga. Üks selline võtab patsiente vastu räpases, vähemalt 30 aastat remontimata korteripugerikus. Temaga on võimatu vajadusel kontakti saada, rääkimata täielikust huvipuudusest patsiendi vastu. Oma firmat on ta juhtima palganud abikaasa. Perearstindus Eesti moodi on ettevõtlusabi rohkem kui tervishoiuteenus. Vabandan südamega tööd tegevate arstide ees, küllap ei ole teilgi kerge selles süsteemis rõõmuga oma tööd teha.

Nimeta: Ma tõepoolest ei saa aru, kuhu minu kui tööinimese sotsmaks kaob. Eriarst maksab, ravimid on kirved, hambaarsti juurde minekust võib ainult unistada. Nüüd kehtestage ka perearstidele visiiditasu. Järjekorrad on nii pikad, et enne jõuab mitu korda otsad anda. Ma ei ole nõus sellega. Üldsegi mitte, härrased. Küll aga olen nõus maksma osa sotsmaksu summast eraldi arvele, millele on mul ligipääs ainult siis, kui vaja raviteenuse eest tasuda. Las korjab seni intressi. Pärast saab allesjäänud summa pärandada kasvõi lastele. Palgast olen nõus maksma protsendi mittekindlustatud inimeste raviks ja pensioniteks.

Nimeta: Ikka see nöukogudeaegne mentaliteet, et arstiabi peab olema tasuta. Keegi ei eelda, et juuksur vöi autoparandaja midagi ilma rahata teeks, kuid arst on andnud vande. Ärgake üles kaaskodanikud - köik on prioriteedi kusimus. Kui tervist hindad, siis sümboolne omaosalus on kõigiti normaalne nähtus.Teine küsimus on perearsti susteemi kvaliteet ehk siis dispetšerpunkti printsiibil töötavat susteemi tuleks vältida ja leida mehhanismid patsiendi kaitseks,et perearstil kaoks materiaalne stiimul patsiente mitte uurida.

Luisa : Väike omaosalustasu on normaalne. Riik peaks eelkõige keskenduma sellele, et maksta kinni kulukad raviteenused või ravimid ja toetada neid, kellel on väga sant olukord. Tavaliste ja kergemate protseduuride eest vöiks maksta ise. Juhin ka tähelepanu sellele, et Ruth Kalda point haiguste ennetamise suhtes on õige. Sellist poliitikat aetakse näiteks Rootsis, kus rõhutakse hästi palju ennetamisele ja sellele, mida inimene ise ära teha saab. Me oleme ikkagi ise vastutavad oma eluviiside ja suurel määral ka tervise eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles