Kolm nippi, kuidas kodust internetiühendust kiiremaks muuta (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WiFi ruuter.
WiFi ruuter. Foto: SCANPIX

Moodsas maailmas ei aja midagi inimesi rohkem närvi kui aeglane internetiühendus.

Tegelikult on koduse traadita interneti kiiremaks muutmisel paljugi, mida arvutikasutaja saab ise ära teha, sõnas WiFi konsultant ja blogija Ben Miller ajalehele Fortune. «Üks mu lemmiktegevusi sõprade juures külas olles on see, et parandan nende WiFi-võrgu,» sõnas ta.

Siin on tema kolm nippi:

Uuenda oma aegunud ruuterit

Mitte kõik ei ole nõus panustama parema ja uuema ruuteri jaoks, kuid seda võiks siiski teha. Ruuterite tehnoloogia on arenenud tohutult viimaste aastate jooksul. Uue ostmine võib parandada interneti kiirust mitu korda.

Miller soovitab internetiteenuse pakkujate ruuterite asemel osta ise hoopis ruuter. Ta soovitab Google OnHub ruuterit. «See kasutab adaptiivset antennitehnoloogiat, mis tõstab signaali tugevust.»

Tee selgeks sagedused

Uuemad WiFi-ruuterid saavad voogestada kahele erinevale sagedusele: 2,4GHz ja 5 GHz. Saa teada, milline sagedus sobib sulle paremini ja paranda seeläbi oma internetikiirust.

Mida madalam on sagedus, seda tugevam on tavaliselt signaal. «Kui seinad, külmkapp või mõni muu suur takistus on ruuteri ja seadme vahel, siis sobib 2,4 GHz sagedus paremini,» sõnas Miller.

5 GHz sagedusel on see-eest jällegi laiem ribalaius, mis tähendab, et ta saadab andmeid kiiremini kui 2,4 GHz. 5Ghz sagedus saab kasutada rohkem kanaleid. «Kui sul on naabrid, siis on väga tõenäoline, et sinu ruuter leiab kanali, mida sinu naabrid ei kasuta,» sõnas Miller.

Osal ruuteritel on kahe sageduse edastamise võimalus. Näiteks Apple Airport Extreme saab edastada nii 5GHz kui ka 2,4 GHz sagedusi samaaegselt.

Surfa erinevatel kanalitel

WiFi signaalid võivad häirida lähedal asuvaid võrke. Selle probleemi lahendamiseks tuleks ruuter lülitada kanalile, millega signaali edastamine toimub. Miller soovitab kanaleid käsitsi programmeerida, juhul kui internetiühendusega on probleeme ühe kindla koha peal.

«Kui sul on probleem mingi kindla asukohaga – tavaliselt kohad, mis asuvad ruuterist eemal – siis mine probleemsele kohale, lülita sisse «Airport Utility» ja vaata, kas seal on mõni vaba kanal või kanal, millel on teistega võrreldes vähem liikumist,» õpetas ta.

«Airport Utility» on Apple'i toodete programm ruuteri programmeerimiseks. Windowsil jooksvate seadmetega soovitab Miller kasutada rakendust «Acrylic Wi-Fi». Androidil sobivad selle jaoks kõige paremini «Wi-Fi Analyzer by Farproc».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles