Maist saab retseptivabalt osta Fastumiga sarnase toimega salvi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fastum geelist sai alates jaanuarist retseptiravim. Teise toimeainega, kuid sama toimega geele ja salve on siiski apteekides suures valikus.
Fastum geelist sai alates jaanuarist retseptiravim. Teise toimeainega, kuid sama toimega geele ja salve on siiski apteekides suures valikus. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Ravimiamet lubab alates maist retseptivabalt müüa Ortofeni kaheprotsendilist salvi, mille toime on sarnane jaanuarist retseptiravimiks kuulutatud populaarse Fastum geeliga.

Kuigi kõrvalseisjale võib tunduda, et amet on oma otsustega käsimüügi ravimite riiulil vahetanud Fastum geeli Ortofeni salvi vastu, ei ole see siiski nii. «Need kaks klassifikatsioonimuutust ei ole omavahel seotud,» ütles ameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius.

Tema selgituse järgi läks Fastum geel retsepti alla Euroopa Komisjoni soovituse ja ilmnenud kõrvalmõjude tõttu. Nimelt selgus, et Fastum geeli toimeaine ketoprofeen võib koos päikesevalgusega tekitada ohtlikke reaktsioone.

«Lisaks Fastum geelile klassifitseeriti ümber ka kõik teised ketoprofeeni sisaldavad paiksed preparaadid nagu Begsan geel, Ketonal geel, Profenid geel ja Prontoflex nahasprei,» täiendas Laius.

Ortofeni salvi (toimeaineks diklofenak) käsimüüki lubamise kohta ütles ameti esindaja, et selle taga on ravimi müügiloa hoidja vastav taotlus ja seda toetavad andmed. «Erinevus varasemalt käsimüügis olnud preparaatidest on Ortofenil see, et tegemist on kaheprotsendilise salviga, teised preparaadid on üheprotsendilise toimeaine sisaldusega.»

Mis puudutab näidustusi ja kasutamissoovitusi, siis on Fastum ja Ortofen siiski sarnased. «Erinevuseks on see, et ketoprofeeni (Fastumi toimeaine – toim.) sisaldavate preparaatide kasutamisel peab ravitud kohta kaitsma päikesevalguse eest,» märkis Laius.

Lisaks on tema sõnul praegu sarnane ravimite hind. «Samas on tootjal õigus oma ravimite hindu igal hetkel muuta, seega on raske ennustada kas ja kuidas võib muutuda Ortofeni hind seoses klassifikatsiooni muutusega,» tõdes Laius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles