Vaata, millisel operaatoril on rongis kõige kiirem internet (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmeside modem.
Andmeside modem. Foto: Erik Prozes

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) mõõtis reisirongides teekonnal Tallinnast Narvasse, Valgasse ja Pärnusse mobiilse interneti kiiruseid.

Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade Telia, Elisa ja Tele2 võimekusest pakkuda mobiilset internetiteenust rongiga reisijatele. Eestis tehakse aastas ligi 7 miljonit rongireisi.

Kõigi operaatorite teenuse kvaliteeti raudteel võib pidada heaks. Üle 600 mõõtmistulemuse põhjal selgus, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse 35 Mbit/s saavutas Telia, Elisa keskmine allalaadimiskiirus oli 22 Mbit/s ja Tele2-l 24 Mbit/s. Üleslaadimise keskmised kiirused jäid kõigil operaatoritel 12 Mbit/s lähedusse. Tippkiirus 164 Mbit/s saavutati Elisa võrgus. Samas võis märgata, et kui rong läbis suuremaid looduskaitsealasid või metsamassiive, siis alandas see ühtlaselt kõikide operaatorite andmesidekiiruseid, mis hetkeks võisid isegi langeda nullini. Hoolimata mõningatest nõrgema leviga piirkondadest on ka raudteedel teenuse kvaliteet piisav, et mobiiltelefoniga pikkadel rongireisidel aega viita või tööd teha.

Raudteedel mõõtmine oli TJA jaoks esmakordne, varasematelt on tehtud mõõtmisi maanteedel. Mõõtmisi sooritati otse teenusepakkujate võrkudest ja selleks ei kasutatud rongi wifi võrku.

AndmesidekiirusedTeliaElisaTele 2
Keskmine allalaadimiskiirus Mbit/s35,722,224,8
Keskmine üleslaadimiskiirud Mbit/s12,812,011,5
Maksimaalne allalaadimiskiirus Mbit/s103,9164,5129,7
Maksimaalne üleslaadimiskiirus Mbit/s48,049,850,0

Kaarti andmeside kiirustest:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles