Suur hulk ID-kaardi sertifikaatide uuendajaid lõi süsteemi umbe

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ID-kaart.
Eesti ID-kaart. Foto: Erik Prozes

Eilsest saati on kodust sertifikaatide uuendajate arv hüppeliselt tõusnud ning süsteemi ülekoormuse tõttu võib uuendamine alguses tõrkuda või ebaõnnestuda, teatas riigi infosüsteemi amet (RIA).

Kui sertifikaatide uuendamisel ilmneb veateade, siis tuleks 10-15 minuti pärast uuesti proovida. Kui rakenduse veateade suunab politsei- ja piirivalveameti teenindusse, siis ei saa kaarti koduse rakenduse kaudu enam uuendada. Pärast 1. juulit ei saa kaartidel uuendusi teha ka PPA teenindustes, mistõttu tuleb kõigil, kelle kaart uuendamist vajab, see 1. juuliks ära teha.

Nii füüsiline kaart kui ka selle sertifikaadid jäävad kehtima ka pärast 1. juulit. Nendega saab endiselt teha isikutuvastamise toiminguid ja anda digiallkirja, kuid uuendamata sertifikaadid võivad kaasa tuua tõrkeid osade e-teenuste kasutamisel.

RIA-le teadaolevalt võib näiteks Google piirata nõrgema krüptograafiaga sertifikaatide kasutust alates septembrist. See tähendab, et e-teenustesse ei ole võimalik sisse logida kasutades Google Chrome internetilehitsejat.

Sertifikaatide uuendamist vajavad ID-kaardid, mis on välja antud enne 2014. aasta oktoobri keskpaika. Kauguuendamisest loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles