Kuidas kaitsta aeda võõraste kasside eest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabrikass võib vägagi armas olla, aga mingil hetkel tuleb tema vabadusele piir seada.
Naabrikass võib vägagi armas olla, aga mingil hetkel tuleb tema vabadusele piir seada. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuidas hoida kasse aiast eemal, et nad ei kasutaks teie peenramaad tualetina ega lamaskleks päikese käes teie õrnadel taimedel? Kui teil kasvab aias ka palderjan, siis on kasside klubi ennast kindlasti peagi sisse seadnud.

Isegi kassiarmastajad soovivad oma taimi kaitsta hoovi külastavate minitiigrite eest, kirjutab aiandusportaal Havenyt. Ükskõik kui toredad teie lähiümbruse kassid ka poleks, tungivad nad aeg-ajalt teie terrassile ja jalutavad ürdipeenras. Siis tunnete, et nüüd tahaks nende vabadust piirata.

Enamik inimesi valiks ehk võõraste kasside eemale ajamiseks koera. See võib küll olla üheks võimaluseks, kuid eesmärgiks ei saa olla kassi elu või tervise ohtu seadmine. Peale selle võib koer tekitada pideva jooksmise, rahmeldamise ja aukude kaevamistega teie taimedele palju enam kahju kui kass oma tasakaaluka jalutuskäiguga lillede vahel.

Kõige paremaks ja ohutumaks viisiks kasse peletada on kasutada vett. Kassidele ei meeldi märjaks saada ega ka omi pehmeid käppi märjaks teha. Kui teate, millal ja millised kassid teie aeda tükivad, pange valmis pritsipudel, veepüstol või voolik ning ehmatage sellega kasse. Kass on arukas loom ja saab peagi aru, et selles hoovis ja sellel peenral ei tasu käia, kuna siis võib kasukas märjaks saada. Kui olete pritsinud kassi mitu korda veega, saab ta vihje, et ei tasu tagasi tulla.

Kui ta ka mitu nädalat kestnud ehmatamise peale tagasi tuleb, on teie aed talle ilmselt meelispaigaks muutunud. Seega pihustage veel rohkem vett ja veel rohkem päevi järjest. Loomulikult leidub ka muid viise, mida kassi eemale ajamiseks kasutada -  näiteks kasutage Cayenne'i pipart, tubakat, lavendliõli, sinepiõli ja isegi sidrunheina õli.

Enamik kodukasse haaravad oma territooriumiks peamiselt lähemate naabrite hoovid. Üheks viisiks jõuda tundmatu omanikuni on panna kassi kaela teade, kus te võite kirjutada, milles teie probleem seisneb. Seda muidugi juhul, kui teil õnnestub võõrast kassi käega katsuda ja nii palju peatada, et teade kaela panna.

Üksik naabrikass vaevalt kellelegi suurt probleemi tekitaks, pigem muutub olukord keeruliseks, kui naabriks on suur kassifanaatikust kassitädi või -onu, kellel majas on 5-20 kassi ning keda nad ei suuda hooldada, toita ega normaalset kodu pakkuda. Sellisel juhul tuleks kindlasti pöörduda loomakaitse poole, kes tuleb olukorda uurima ja vajadusel leiab lahenduse kontrollimatu kassikasvanduse likvideerimiseks ja neile uue kodu leidmiseks.

Viha ja agressiooniga vaevalt sellist olukorda lahendada saab, kuna võite aastateks oma naabritega konflikti minna. Ja isegi, kui õigus ja võit on teie poolel, ei pruugi naaber teile seda andestada.

Kindlasti tasuks minna ja otsida aiandus- või ehituskauplustest nn detektoriga vihmuteid. Uskuge, need toimivad küllalt hästi. Pärast paigaldamist, kui kass tuleb detektorile lähedale, paiskab see välja veejoa. Selline meetod on kõige mugavam, sest siis te ei pea ise jälgima, millal kass tuleb, samuti ei ole see kassile tervistkahjustav ega ohtlik. Positiivne on see, et nii lööte kaks asja ühe mütsiga – pidurdate võõraid kasse ning niisutate oma kallist aeda.

Kui teil kasvavad aias noored taimed, võite panna ümber peenra traatvõrgu kohe pärast külvamist. See tuleks eemaldada, kui taimed on suuremad. Samal ajal võiks kassi omanik teha oma aeda väikese varjatud ja nn lahtise pinnasega koha, mida tema kass saab kasutada tualetina. Viimane nõuab muidugi, seda, et te tunnete kassiomanikku ning et ta ka tahab aidata teid teie probleemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles