Laadima jäetud näpuvurr lahvatas leekidesse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidget spinner ehk näpuvurr oli algselt mõeldud keskendumishäirega lastele, ent täna on sellest saanud mänguasi, mida keerutavad nii noored kui vanad.
Fidget spinner ehk näpuvurr oli algselt mõeldud keskendumishäirega lastele, ent täna on sellest saanud mänguasi, mida keerutavad nii noored kui vanad. Foto: Panthermedia / Zoltan Albertini

USAs pani väike poiss muusikat mängiva Bluetooth-ühendusega fidget spinner'i laadima, ent mõne aja möödudes seade kuumenes üle ning plahvatas.

Möödunud nädalavahetusel juhtus õnnetus USAs Alabama osariigis Gardendale'i linnas perekond Allumsiga, kirjutab WBRC. Ema Kimberly Allums tõttas kohe ülakorrusele poja juurde, kui kuulis tema karjumist. Nimelt oli laadima pandud näpuvurr leekidesse lahvatanud, mis poissi ehmatas. Naise sõnul oli näpuvurr laadimas olnud vähem kui 45 minutit, kui see ülekuumenemisest põlema süttis. Poeg ja ema panid selle kraanikaussi ning lasid veega üle. Vaibale jäi tulisest mänguasjast samuti must jälg.

«Me plaanisime 5-10 minuti pärast kodust lahkuda, seega olgu jumal tänatud, et väljaminekuga hilinesime. Paljud inimesed on mulle pärast juhtunut kirjutanud, et nende lastel on samasugused vurrid ning soovin, et kõik oleks ka teadlikud, et seda ei või järelevalveta laadima jätta,» tõdes Allums.

Suure tõenäosusega on tegu tehniliselt kontrollimata näpuvurriga, sest naine püüdis selle tootjaga ühendust võtta, ent ettevõtte nime ta ei leidnudki – karbil oli kirjas vaid «Made in China» (toodetud Hiinas - toim).

Kimberly Allums pöördus ka USA tarbijakaupade ohutuse komisjoni poole, kes asus konkreetse mänguasjamudeli ohutust analüüsima.

Fidget spinner'i populaarsus maailmas on tohutu, ent sagenema on hakanud ka nende põhjustatud õnnetused, mil lapsed on vurri väikseid osakesi alla neelanud või purunenud vurriga pihta saanud.

Ka Eesti tarbijakaitseamet on hoiatanud, et näpuvurrid peavad vastama ohutusnõuetele. Amet soovitab näpuvurri ostes jälgida CE-märgise olemasolu toote pakendil. Lisaks peab pakendil või tootega kaasas olevas dokumendis olema kirjas tootja nimi, kaubamärk ja kontaktaadress. Kui toode imporditakse Euroopa Liitu, peavad mänguasjale olema märgitud ka importija kontaktandmed. Veel peavad mänguasjaga kaasas olema juhised ja ohutusteave.

Lisaks juhib amet lapsevanemate tähelepanu, et vurrid ei ole mõeldud mängimiseks alla kolmeaastastele lastele, sest neilt võivad eralduda väikesed osad, mis võivad olla väikelastele ohtlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles