Rammusat suitsulesta saarelt veel ei leia

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsutatud lestakala.
Suitsutatud lestakala. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Saaremaa suvi ja suitsulest on vähemalt mandrimehe jaoks saanud sünonüümideks, ent enne augustit-septembrit seda saarelt otsida ei maksa.

Meie Maa tundis huvi, kuidas Muhu- ja Saaremaal hetkel lestaga lood on.

Muhu kalapoe omanik ja Liival kala suitsutamisega tegelev Kalle Kreis ütles, et hetkel lesta eriti saada ei ole, kuigi seda kõige rohkem küsitakse.

«Lest nuumab ennast praegu, paksuks on ta ennast söönud septembrikuuks,» räägib Kreis, ent lestapüüki on tema sõnul seganud ka tuulised ilmad.

Nasval Tihemetsa talus kala suitsutav Tiina Mai rääkis, et üritab ikkagi lesta suitsutada, sest muud kala praegu eriti saada polegi. Jões olev ahvenamõrd on pikemat aega tühi. Kala vähesus on ka tema arvates tingitud jahedatest ja tuulistest ilmadest, see omakorda on mõjutanud klientide hulka, sest vilude ilmadega liigub rahvast vähem.

Nasva mees Eerik Lausmaa sõnas, et kuulu järgi pidi lesta ikka olema, aga temal praegu mõrda sees ei ole. Kuna lest on lahja, siis hetkel selle järgi nõudlust pole ja püük ei tasu ära. Rammusamat lesta loodab Lausmaa, kes enda sõnul eluaeg oma leiva merest saanud, augusti lõpuks.

Loe pikemalt Meie Maast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles