Mida teha, kui muru ja puud hallitavad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallituse tekkimise vältimiseks, ei tohiks muru jätta talvituma liialt kõrgena.
Hallituse tekkimise vältimiseks, ei tohiks muru jätta talvituma liialt kõrgena. Foto: Piret Pihtjõe

Aednik ja aiakujundaja Piret Pihtjõe kirjutas, et hallitus on enamlevinud seenhaigus, mis kardab päikest, õhku ja kuiva ning aluselist keskkonda.


«Kui nüüd mõelda, millistes oludes seen kasvab või ei kasva, siis on võitlus ja ennetustöö hallituse vastu tulusam,» selgitas ta.

Igasugused ekstreemsused nagu leegiheitjad ei ole võitluses vajalikud. «Usun, et saab ka mürgita. Aga kui tingimusi ei looda, siis ei aita ka mürgitamine,» lisas aednik.

Muru ei tohi talvituma jätta liialt kõrgena. Samuti ei tohi viimast muruniidet peale jätta. Kui sügis on soe, pikk ja vihmane, siis muru kasvab ja sellisel juhul tuleb teda teinekord niita isegi oktoobris.

Kui lumi tulebki maha ja külmetab, siis lumekihi all, eriti veel paksu lumekihi all, on ikka soe. Liigne niiskus ja soe talv paneb sellistes oludes seene ehk hallituse vohama. Ka riisumata lehed, puult kukkunud õunad ja muu sodi on hallitusele hea pinnas.

«Kevadel tuleb esmalt aidata sulaveel murult minema pääseda. Pinna tahenedes riisuda, hargiga vajutada augud või tõmmata jalga põrandatöödel kasutatavad naelikud ja teha pikki jalutuskäike aias. Tuhka tuleb raputada ühtlaselt õrn kiht, mida näha ei jää. Vajadusel riisuda uuesti,» nentis Pihtjõe.

Mida rohkem õhutada, seda kiiremini seen taandub ja muru kasvama hakkab. Kui murupinda intensiivselt kasutatakse, siis on vajalik muru õhutamine kogu hooaja vältel. «Ole kaval ja pane naelikud suvel niites jalga, nii saad endalegi ootamatult kauni muru. Aeraator ei ole üldse vajalik,» soovitas naine ning lisas, et õhutatud ja toidetud muru on elujõuline ning temas ei ole ruumi ka umbrohule.

Paksu lume tõttu on ka paljude puude tüved hallitusega kaetud. «Enne kui võtta ette pritsimiskuur seenhaiguste preparaatidega proovi muid viise. Kaeva tüved lumest välja ja puhasta samblast ning hallitusest. Las tuul ja päike teevad oma töö. Päikesepõletuse oht hakkab ka vaikselt taanduma. Varjuta (aga ära kata) taime seni, kuni ümber on valget lund,» soovitas Pihtjõe.

Roomavate okaspuude oksad tuleb maapinnalt võimalikult kiiresti üles tõsta ja kive ala panna, et tuul saaks maapinda ja taime kuivatama. Kõik kahjustunud ja pruunid oksad tuleb välja lõigata, külgoksa kõrvalt tüügast jätmata.

Mutš tuleb eemaldada ja paigaldada uus ning kuiv alles siis kui maapind on tahenenud. Ka istutusalade õhutamine tuleb ainult kasuks.

«Jälgige taime ja vajadusel pritsige seenhaiguste preparaadiga. Kui eelnevat puhastus- ja hooldustööd ei tee, siis pole mõtet pritsimisega vaeva näha,» nentis aednik.


Allikas: Virkuse maastikukujundus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles