Lätlasele meeldib Eesti mahl ja valmistoit rohkem kui eestlasele endale

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlad.
Mahlad. Foto: Andres Teiss

Toiduliidu ja uuringufirma Faktum & Ariko Balti riikide toitumisharjumuste uuringust tuli välja, et mõned Eesti toiduained meeldivad lätlastele rohkem kui eestlastele endile.


Kui uuringus paluti lähtuvalt päritolumaast anda toiduaine kvaliteedile hinnang kategooriates hea või halb, selgus, et näiteks Eesti mahlasid hindas heaks 80 protsenti lätlastest, ent eestlastest leidis sama vaid 69 protsenti. Samuti meeldivad Eesti valmistoidud lätlastele pea kaks korda rohkem kui eestlastele – kui 80 protsenti lätlastest leidis, et nende kvaliteet on hea, siis selliseid eestlasi, kes sama arvas, oli vaid 42 protsenti. Samuti hindasid lätlased eestlastest paremaks Eesti võid ja vorstitooteid.

Ka Leedu mõned tooterühmad on lätlaste meelest kvaliteetsemad kui leedukate endi arvates (nagu mahlad, valmistoidud, pihvid, kotletid, frikadellid ja vorstitooted).

Lisaks jäi silma seegi, et lätlased hindavad väga paljudes tootegruppides nii Eesti kui ka Leedu tooteid kõrgemalt, kui oma maa toiduaineid. Nii oli see sellistes tootegruppides nagu saiad, leivad; lihatooted; vorstitooted; pihvid, kotletid, frikadellid; majonees, ketšup ja muud kastmed; valmistoidud; köögiviljakonservid; jäätis ning maitseained. Kodumaiste toitude kvaliteeti ei peeta Lätis üldiselt kuigi heaks.

Eestlased aga hindavad kodumaiseid tooteid enamasti võrdlemisi kvaliteetseks. Kõige rohkem positiivseid hinnanguid said erinevad piimatooted, saiad/leivad (üle 80 protsendi) ja lihatooted (77 protsenti). Kõige vähem kvaliteedipunkte said Eesti valmistooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles