9 kulukat asja, mida on mõistlikum ostmise asemel laenata

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleit või ülikond üheks õhtuks ei pruugi olla igaühele vajalik ost, vaid selle asemel võib piduliku riietuse ka laenutada.
Kleit või ülikond üheks õhtuks ei pruugi olla igaühele vajalik ost, vaid selle asemel võib piduliku riietuse ka laenutada. Foto: Panthermedia / LightField Studios

Paljudele kipub koju kuhjuma asju, mida läheb vaja kord või kaks aastas, ent kui need on juba ostetud, ei raatsita neid ka ära visata või anda, sest küllap kunagi läheb neid ikka vaja.

Rahablogi The Simple Dollar annab nõuandeid, milliseid suurema väärtusega asju ei pea tingimata endale koju soetama, vaid võiks mõelda ka nende laenamisele, kui asi pidevat kasutust ei leiaks. Nii säästad suure tõenäosusega nii omaenda raha kui ka ruumi kodus.

Pikendatav redel. Maakodus võib see vahel abiks olla, korteris oleks see aga ilmselt suureks ruumiraiskajaks, mida läheb harva vaja. Pikendatav redel on samas ideaalne asi, mida võib vahel teistelt korra laenuks küsida või kui see on juba kord soetatud, siis omakorda sõpradele laenuks anda.

Mootorsaag. Siin kehtib sama reegel – kui sul just kaminasse või ahju kütteks pidevalt puid pole vaja, ei vaja sa ka koju mootorsaagi, sest on ilmselt vähe muid töid ja toiminguid, milleks seda vaja läheb.

Vaibapesuseade. Kui kodus on vaja vaipu puhastada, on sul mitu valikut: osta vajalik seade, laenata see sõbralt või rentida vastavalt ettevõttelt. Vaibapesurid võivad aga maksta mitusada kuni mitu tuhat eurot, samas kui rentida saab neid mõnekümnega. Ilmselt ei lähe seda seadet enamikes kodudes nii tihti vaja, et see suur ost end õigustaks.

Lauad ja toolid. Suurem osa peresid vajab lisatoole ja suuremat lauda siis, kui kavas on märkimisväärsed pidustused või kokkutulekud. Oleneb küll täiesti perest, ent lauad-toolid võtavad muul ajal kodus tülikalt palju ruumi ning kui selliseid üritusi tuleb ette kord-kaks aastas, siis ei ole ehk vajalik neid endale koju soetada.

Matkavarustus. Kui jõuad perega matkama minna vaid korra aastas puhkuse ajal, siis ei tundu kuigi mõistlik osta igale pereliikmele matkamatt ja magamiskott, rääkimata veel telgist ja teistest matkatarvetest. Näiteks kui olete ostnud laste magamiskotid, siis ühel hetkel kasvavad lapsed neist lihtsalt välja ning magamiskott on vaja uue vastu vahetada. Laenuks küsida tasub ka muid matkatarbeid, mida võhikud ostavad enamasti kiiruga ja läbimõtlematult, näiteks kaasaskantav pliit.

Ametlik riietus. Ka siin kehtib reegel, et kui kannaksid smokingut või õhtukleiti pigem väga harva, siis on ehk mõistlikum need üheks eriliseks õhtuks rentida kui osta. Sel juhul pole ka probleemi, et mingi kallis riideese on kitsaks jäänud, sest selle saab mitu korda soodsamalt ja täpselt vajaminevas suuruses lühiajaliselt rentida.

Suuremõõdulised sporditarbed. Kui sa pole just sada protsenti kindel, et su tuttuueks hobiks saab suusatamine, mägironimine või sukeldumine, ei ole ka mõtet kogu sellist varustust mõtlematult kokku osta. Enne võiks nende asjade sobivusse ja vajalikkusse süveneda ning teha kindlaks, kas hakkaksid neid sageli kasutama ja kas ost tasub end ära.

Raamatud. Uued raamatud on võrdlemisi kallid ning kui oled säästurežiimil, ei saa sa neid ilmselt endale sageli lubada. Raamatute lugemiseks on ka teisi viise, näiteks saad neid sõpradega vahetada ja ka raamatukogust laenutada.

Beebitarbed. Kindlasti tuleks mõningad asjad osta lastele uuena, ent on ka hulgaliselt asju, millest nad kiiresti välja kasvavad ning mida on mõistlik tuttavate käest küsida ja hiljem edasi anda. Nende hulka kuuluvad näiteks turvatool, beebikiik, pehmed mänguasjad ja miks mitte ka lapsevanker. Need asjad ei kulu kasutamisel märkimisväärselt palju ning on sobilikud ja vägagi keskkonnasõbralikud mitmele lapsele kasutamiseks. Asjade jagamisega võib kokku hoida mitusada eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles