Eksperiment Elon Muski moodi: kuidas toituda kahe dollari eest päevas (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elkinsi põhiline ostukorv.
Elkinsi põhiline ostukorv. Foto: Kathleen Elkins/Business Insider

Mida saab üheks päevaks süüa osta, kui taskus on vaid üksikud kopikad? See paneb kukalt kratsima nii selle, kes tahab lihtsalt äärmusliku eelarvega katsetada kui ka selle, kes ei saagi endale paraku rohkem lubada.

Kui tänane Tesla tegevjuht Elon Musk oli 17-aastane, püüdis ta elada ühe dollariga päevas, et katsetada, kas temas on ettevõtjale omast oskust vajadusel kulusid kokku hoida. «Kui ma suudan elada ühe dollariga (0,85 eurot – toim) päevas vähemalt toidu ostmise seisukohalt, siis on üsna lihtne teenida 30 dollarit kuus ja sellega hakkama saada,» põhjendas Musk toona. Sama katse viis läbi Business Insideri ajakirjanik Kathleen Elkins, ent kuna Musk tegi oma eksperimendi juba 90ndatel ning sellest ajast saati on hinnad tõusnud, püüdis Elkins toituda kahe dollari (1,7 eurot – toim) eest päevas.

Musk toitus toona peamiselt hot dog’idest ja apelsinidest, vahel ostis ka makarone ja tomatikastet. Elkinsi menüüsse kuulusid samuti makaronid, aga ka banaanid, maapähklivõi, munad ja maguskartul. 31 päeva jooksul kulus Elkinsil 14 pakki makarone, valgu- ja rasvavarude talletamiseks kuus purki pähklivõid ning ohtralt banaane, lõppkokkuvõttes jäi isegi 1 euro eelarvest üle.

Elkins seadis kuuajalise katse jaoks paika ka mõningad reeglid. Nimelt lubas ta endal vastu võtta tasuta pakutavat toitu (toidunäidised poodides, sõprade küllakutsed ja õhtusöögid), ent mitte kontoris pakutavat toitu. Samuti otsustas ta, et ei söö koju juba varem ostetud toitu, aga kui on vaja, siis kulutab päevas ka kahest dollarist rohkem, kuid ei ületa kuueelarvet.

Esmalt oli tema strateegiaks osta odavaid kuivaineid - makarone ja kaerahelbeid – ning süüa neid seni, kui varud otsa lõppevad. Paraku kannatas puhtalt süsivesikute söömise tõttu nii tema maitsemeel, sest toidu olid igavad, kui ka keha, sest trennis tekkinud jalakrampide tõttu mõistis naine, et vajab menüüsse ka valguallikat. Selleks sai USAs üsna soodne maapähklivõi ning kaaliumiallikana lisandusid banaanid. Suhkru, soola, pipra ja kastmete pakke haaras ta aga kaasa kiirtoidukohtadest, et toidule veidigi maitset lisada.

Elkins arvutas välja, et ühest pakist makaronidest (0,99 dollarit) jätkub kaheksaks toidukorraks, pakist tortilladest (1,49 dollarit) kuueks toidukorraks, pakis päevalilleseemnetes (1,99 dollarit) leidub 14 portsjonit. Väljakutseks osutus aga see, et soovitavatest serveerimiskogustest kinni pidada, sest ette tuli ka olukordi, mil naine tuli näljasena töölt koju ning hakkas lusikaga sisse ahmima pähklivõid või makarone ega arvestanud, et neid peab ka edasiseks veel jätkuma.

Samuti oli raske toime tulla vahepaladega, mida ta oli harjunud sööma, ent ei saanud enam endale lubada. Lahenduseks oli soodsate päevalilleseemnete nosimine. Väljakutseks oli ka tervislike toodete, eriti puu- ja köögiviljade mahutamine oma menüüsse. Seepärast pidigi ta otsustama igapäeavaselt ühe kindla vilja kasuks, milleks oli enamasti banaan või maguskartul.

Elkins leidis, et kaloraaži vahemikus 1500-2000 kalorit päevas on samas üsna lihtne kokku saada, kui süüa makarone, kaerahelbeid ja maapähklivõid. Seega algaski iga tema hommik pudruga, vahepalaks oli banaan ning lõunaks tortilla. Õhtusöögini hoidsid teda energilisena päevalilleseemned ning õhtuks sõi ta suure portsu pastat. Üllatuslikult ei tüdinenud ta neist toitudest ka ära, vaid võttis seda kui väljakutset. Naisel olid mõttes ka mõned soodsad varuvariandid (riis, oad, läätsed) juhuks, kui makaronid ära tüütavad, ent neid ei läinudki tal vaja. Abi oli ka n-ö luksustoitudest, milleks olid maguskartul ja munad, mida naine aegajalt tarbis.

Elkinsi tüüpiline päevamenüü nägi välja selline:

  • Hommikusöök – kaerahelbepuder banaaniga (0,39 dollarit, 270 kcal)
  • Vahepala – banaan (0,19 dollarit, 100 kcal)
  • Lõuna – tortilla maapähklivõiga (0,61 dollarit, 500 kcal)
  • Vahepala – päevalilleseemned (0,14 dollarit, 200 kcal)
  • Õhtusöök – makaronid võiga (0,58 dollarit, 900 kcal)

    Kokku: 1,91 dollarit (1,61 eurot), 1970 kalorit

Vahel vedas Elkinsil ka söökidega, mida pakkusid talle sõbrad – nendeks olid omlett, jäätis ning rohkete lisanditega puder. Paaril õhtul õnnestus tal saada ka ühe dollariga pitsatükk ning friikartulid McDonald’sist.

Kokkuvõtteks oli ta kuu lõpus toidule kulutanud 60,93 dollarit (51,5 eurot). Kogemus õpetas talle oma kulutusi ja portsjoneid jälgima ning tõestas, et kahe dollari eest päevas toitumine on tõepoolest võimalik. Siiski tuleb sel äärmuslikul viisil süüa ostes arvestada, et kõiki vajalikke toitaineid ja vitamiine nii napi eelarvega kätte ei saa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles