Infot kalorsuse ja koostise kohta alkoholipudelitelt niipea ei leia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohoolsed joogid.
Alkohoolsed joogid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sotsiaalministeerium tahab Euroopa Liidu tasandil märgistada alkohoolsete jookide koostist ja energiaväärtust, ent siseriiklike märgistuste loomist lähiajal ei kaaluta.

«Koostis ja toitumisalane teave on oluline tarbijainfo ning kõige efektiivsem on seda küsimust lahendada Euroopa Liidu üleselt, nagu seda on tehtud ka toidumärgistuse puhul,» ütles sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse.

Sotsiaalministeerium ei kaalu tema sõnul selles osas siseriiklike erisuste algatamist, vaid oluliseks peetakse liikuda eesistumise raames edasi alkohoolsete jookide märgistamisega EL tasandil. Eesti eesistumise lõpuks soovitakse jõuda ühisele seisukohale alkohoolsete jookide toidumärgistusega hõlmamise ajakava osas, lisas Jesse.

Tervise- ja töömininister Jevgeni Ossinovski ütles juulis toimunud EL terviseministrite kohtumisel, et märgistamine üksi alkoholikahjusid ei vähenda, kuid annab inimesele võimaluse teha teadlikke valikuid. «Tarbijal on Euroopa Liidus võimalik saada väga üksikasjalikku infot leiva ja piima koostise kohta, kuid alkohoolse joogi koostist ja energiaväärtust tarbija pudelilt ei leia,» ütles Ossinovski toona.

Märtsis avaldas Euroopa Komisjon alkohoolsete jookide märgistuse raporti, milles tõdeti, et pole ühtegi objektiivset põhjust, mis õigustaks koostise ja toitumisalase teabe puudumist alkohoolsete jookide puhul. Komisjon tegi alkoholitööstusele ettepaneku töötada aasta jooksul välja vabatahtlik süsteem märgistuseks.

Toidumärgistus on olnud valdkonnana EL-s harmoneeritud juba 1979. aastast. Kui Euroopa Komisjon tuli 2008. aastal välja oma ettepanekutega EL ühtse toidumärgistamise regulatsiooni kehtestamiseks, siis sisaldas nende esitatud eelnõu ka alkohoolseid jooke. Eelnõu menetlemise käigus Euroopa Parlamendis ja EL Nõukogus otsustati teha alkohoolsetele jookidele erisus. Seetõttu jäi 2011. aastal jõustunud märgistamise määrusest välja kohustus alkohoolsete jookide puhul koostist ja toitumisalast teavet näidata.

Alkohoolsete jookide märgistamine on üks meetmetest, mida peetakse oluliseks alkoholikahjude vähendamisel ka globaalses alkoholikahjude vähendamise strateegias, mis võeti vastu 2010. aastal Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) terviseassambleel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles