Kuidas tellida restoranis veini, et mitte paista võhikuna? (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein ja viinamarjad.
Vein ja viinamarjad. Foto: Panthermedia / Mythja Photography

Kuna kirevas veinimaailmas orienteeruda ei ole kerge, tasub endale selgeks teha mõned põhitõed, millisel viisil veini tellides alati kümnesse paned.

Veinivõhikutes võib restorani külastades stressi tekitada just see, millist veini tellida, vahendab Business Insider. Kas on imelik küsida kõige odavamat keelekastet? Millises riigis valmistatud veini peaks eelistama? Kas minu roaga sobib punane või valge? Kõigile küsimustele oskab ilmselt vastuse anda teenindaja või sommeljee, tuleb vaid julgus kokku võtta ja küsida. Järgnevalt mõned nõuanded, millele veini valides ja nõuandeid küsides tähelepanu pöörata.

Selgita oma soove. Teenindajale võib julgelt öelda, millisena veini ette kujutad ja paluda tal mõnd seesugust soovitada. Näiteks võiksid kirjeldada, kas eelistad valget või punast, kerget ja puuviljast või tummisemat veini ning kas see sobiks sinu eelistatud roaga. Lisada võib ka hinnavahemiku, mida eelistad.

Otsi inspiratsiooni. See on lihtne – kui oled itaaliapärases restoranis, proovi Itaalia veini, prantsusepärases Prantsuse veini jm. Kui restoranil ei ole sellist suunda, otsi veinikaardilt endale tuttavaid nimesid ja regioone.

Tee eeltööd. Kui sa ei taha veini tellides võhikuna paista, vii end kurssi tüüpilise veinisõnavaraga – näiteks mis on tanniinid, millised on magusad ja millised kuivad veinid, milliseid veine nimetatakse täidlasteks, mida tähendab maitsebukett ja lõppviimistlus.

Otsi hea hinna ja kvaliteedi suhtega veine. Restoranid võivad veinidele teha küll mitmekordset juurdehindlust, ent mida kallim on vein, seda väiksem on tõenäoliselt selle juurdehindlus. See ei tähenda küll, et tellima peaks menüüs kõige kallima veini, ent ka kõige odavam ei pruugi alati hea olla.

Telli veini pokaalikaupa. Võibolla on teil kaaslasega erinevad eelistused, pudeliga tellitud vein pole mõlemale meelepärane või soovid lihtsalt erinevaid maitseid proovida – ühe pokaali kaupa tellimine on seega väga õigustatud. Samuti võib tellida ühe uue ja huvitava pokaali eelroa kõrvale ning järgmise sellise, mis sobib pearoaga.

Pea meeles maitsekombinatsioone. Kui teenindajast mingil põhjusel ei peaks abi olema, siis tasub jälgida rusikareeglit, et punase liha ja rammusamate toitude kõrvale sobib täidlasem punastest viinamarjadest vein (Rhône, Petite Sirah, Napa Cabernet Sauvignon), kala ja kergemate roogade juurde õhuline valge vein (Chardonnay, Sauvignon Blanc).

Tea «algajate veine». Parimateks viinamarjasortideks, mis võiksid sobida algajatele, peetakse Pinot Grigio, Pinot Gris ja Grenache nimelisi sorte, mis on puuviljased ja magusad. Edaspidi ei pea aga ühe sordi juurde kinni jääma, vaid võiks julgelt maitsta teisigi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles