Soome jõudis tonnide viisi Hollandist pärit võimalikke «mürgimune»

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praemuna.
Praemuna. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Möödunud nädalal lahvatas Hollandis skandaal, kui selgus, et sealt on Euroopasse eksporditud miljoneid pestitsiididega saastunud kanamune. Kui Eestisse Hollandist mune ei impordita, siis Soome on tänavu toodud tuhandete tonnide ulatuses Hollandi mune.

Soome tolliameti teatel on tänavu Hollandist Soome imporditud tuhandeid tonne kanamune, vahendab Yle uudisteportaal. Esialgne info, mida jagati soomlastele eelmisel nädalal, oli aga vastupidine ehk arvati, et «mürgimune» Soome jõudnud ei ole. Tõenäoline on ka see, et Soome jõudis hulk saastunud mune ning neid kasutati ka toidutööstustes. Amet ei välistanud võimalust, et munades leidus inimesele mürgise kemikaali fiproniili jääke.

Soome toiduohutusamet Evira seevastu märkis, et kui ka munad ja munatooted olid fiproniiliga saastunud, siis selle aine kogused neis olid üliväiksed ning muretsemiseks pole põhjust. Väiksest riskist hoolimata alustab amet importtoodetelt analüüside võtmist.

Terves Euroopas hävitati möödunud nädalal tonnide viisi Hollandi päritolu kanamune, kuna maailma terviseorganisatsiooni (WHO) juhiste kohaselt on neis leidunud fiproniil väga toksiline aine, mis võib kahjustada maksa, neere ja kilpnääret, samuti tekitada kesknärvisüsteemi kahjustusi.

Fiproniili kasutatakse laialdaselt koertel ja kassidel kirpudest lahtisaamideks. Hollandis oli munade saastumise põhjuseks väidetavalt samuti see, et pestitsiid jõudis kanalatesse tulenevalt Hollandi ettevõtte Chickfriend katsest ravida täide all kannatavaid kanu.

Veterinaar- ja toiduameti andmetel Hollandis toodetud pestitsiididega saastunud mune tõenäoliselt Eestis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles