Hiina poed võivad varsti pakkuda rinnapiima sarnast geneetiliselt muundatud lehmapiima

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Geneetiliselt muundatud  lehmade piim, mis inimese rinnapiimale väga lähedane, võib Hiina poelettidele jõuda juba kahe aasta jooksul, teatas Xinhua uudisteagentuur.

Hiina põllumajandusministeerium on andnud rohelise tee testimaks piima, mis teadlaste kinnitusel sisaldavad peamisi inimese rinnapiimas sisalduvad toitaineid, sealhulgas laktalbumiini, lakoferriini ning lüsosüümi.

«Neid valke suudab inimene hästi omandada ning need võivad tugevdada immuunsüsteemi, mistõttu rinnaga toitmine ongi alati kunstlikust toidust parem,» lausus Hiina Põllumajandusülikooli juhtiv biotehnoloog Li Ning. Tema sõnul võib ainuüksi lactoferriini müük igal aastal sisse tuua viis miljardit dollarit.

Teadlane märkis, et aretatavate lehmade piim saab olema farmaatsia-, kosmeetika ning toiduainetööstuse jaoks olema odav oluliste proteiinide allikas. Ta lisas, et sellest piimast ei saa imikutele rinnapiima aseainet, sest  selles puuduvad antikehad ja valgud, mis on imikute intellekti arenguks eluliselt olulised.

Teadlased kinnitavad, et geneetiliselt muundatud piim ei kujuta endast tervisele mingit ohtu. Ka riigi tervisekaitseamet on andunud projektile heakskiidu, kinnitades et geneetiliselt muundatud piim on tavapiimast tervislikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles