Omniva kaotab Eestist ligi 700 vähekasutatavat kirjakasti (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjakast.
Kirjakast. Foto: Svetlana Zaitseva/Õhtuleht

Omniva plaanib kirjakastide võrgustikus suuri muutusi: maha võetakse ligi 700 kirjakasti, mida väga harva kasutatakse, ülejäänud kolivad aga kohalike tõmbekeskuste (poed, vallamajad jm) juurde.

Omniva meediasuhete juht Mattias Kaiv viitas tänavu jaanuaris MediaCom Trendmarki tehtud postiteenuste uuringule, millest selgus, et 82 protsenti inimestest sooviks kirjakasti asukohta tõmbekeskuste (küla või asula keskus, toidupood jm) lähedale. Põhjendusena toodi välja turvalisust ning soovi postitada kiri mugavalt muude käikude kõrvalt.

Tulemused kinnitasid ka Omniva teenusekasutuse statistikat, kus rohkem kasutatakse tõmbekeskustes asuvaid kirjakaste ning kõrvalisemates kohtades asuvad kirjakastid seisavad valdavalt tühjana, isegi kui need võivad olla inimeste elukohale lähemal.

«Seetõttu ongi Omniva algatanud kirjakastide võrgustiku korrastamise: vähemkäidavates kohtades asunud kirjakastid paigutatakse ümber käidavamatesse kohtadesse ja osalt ka eemaldatakse, kui tegu on mittekasutatava või äärmiselt vähe kasutatava kirjakastiga,» rääkis Kaiv.

Põhjuseks on näiteks see, et kuigi kirjakast võib seista pikka aega tühjana, on postitöötajal siiski kohustus seda kontrollida. Kuuajalise vaatluse jooksul selgus, et Eestis on 616 sellist kirjakasti, kuhu ei postitatud ühtki kirja ning need tulemused võetakse ka ümberkorraldamise aluseks. Kokku on Eestis üle 2500 kirjakasti, millest umbes 700 on plaanis jäädavalt eemaldada.

Kirjakastide võrgustikku asutakse korrastama maakondade kaupa. «Maikuus alustasime Raplamaaga seotud tegevustega ja praegu siin tegevused alles käivad. Seega on Raplamaa teatavas mõttes pilootprojekt ja kindlasti saame sealt edaspidiseks palju kasulikku tagasisidet – seda nii kirjakastide paiknemiseelistuste kui ka inimeste teavitamise osas,» märkis Kaiv. Edaspidi hakkavad kirjakastid asuma kaupluste, ostukeskuste, vallamajade, külakeskuste ja muude tõmbekeskuste juures.

Ta lisas, et kirjakastidele parima asukoha leidmisel on oodatud koostöö ning ettepanekud kohalikelt kogukondadelt, omavalitsustelt ja kodanikuühendustelt. «Näiteks Kaiu vallast saime ettepaneku, et kirjakast võiks olla Kaiu poe juures – paigutamegi selle sinna. Samuti taastame kirjakasti Rapla postkontori juures. Võtsime selle algul maha, sest postkontoris ei pea ka järjekorra puhul ootama, et kirja üle anda ning väljapool postkontori tööaegu postitati kirju kirjakasti harva. Aga kuna Rapla kogemus näitas, et inimesed eelistavad kirjakasti, siis paneme selle tagasi ja arvestame ka edaspidi, et postkontorite juurde peab kirjakast jääma,» kirjeldas Kaiv.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles